THL lyhensi rokoteväliä suojatakseen hauraimpia – Nohynek: "Viimeistään nyt kaikille ensimmäinen ja toinen annos"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmannen koronarokotteen annosvälin lyhentämistä 2:11

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päätynyt suosittamaan toisen ja kolmannen koronarokotteen välin lyhentämistä 3-4 kuukauteen yli 60-vuotiailla ja lääketieteellisillä riskiryhmillä.

– Tässä taustalla on se, että omikron leviää nopeasti. Se on rantautunut Suomeen ja väistää kahden rokotteen antamaa suojaa. Rokotusvälin lyhentämisellä pyritään nopeuttamaan rokotesuojan rakentumista paremmaksi vakavaa tautia vastaan, selittää ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Painopiste on 60 vuotta täyttäneiden ja lääketieteellisten riskiryhmien suojaamisessa, sanoo Nohynek.

Alle 60-vuotiaille terveille kakkos- ja kolmosrokotteen suositeltu väli on edelleen 5-6 kuukautta.

Pullonkaulaksi saattaa muodostua rokottavan henkilökunnan vähyys. Esimerkiksi Helsingistä kerrotaan, että jo nyt on vaikeuksia päästä edes viiden kuukauden mittaiseen väliin toisen ja kolmannen rokotteen välillä.

Välillistä suojaa

Kolmannen rokotteen antaminen mahdollisimman monelle suojaa välillisesti myös rokottamattomia.

– Toki suojaa syntyy, mutta on paljon parempi ottaa itse ensimmäinen ja toinen rokote kuin suojautua välillisesti muiden ihmisten ottamien rokotteiden avulla, sanoo Nohynek.

– Suosituksemme on, että viimeistään nyt kaikille ensimmäinen ja toinen annos.

Yhden sairaalahoitojakson välttäminen kolmansien rokoteannosten avulla vaatii kymmenkertaisen määrän rokotuksia verrattuna siihen, että annettaisiin ensimmäinen ja toinen annos niille, jotka eivät vielä ole niitä saaneet.

Lue myös:

    Uusimmat