Mainos

THL: Lähes kaikki sairastavat mykoplasman - usein tietämättään

Bakteerin aiheuttama infektiosairaus mykoplasma leviää Suomessa vauhdilla. Asiantuntijan mukaan useimmat taudin sairastaneista eivät edes tiedä saaneensa tartuntaa. Yleensä tauti saadaan varhaislapsuudessa.

– Useimmat meistä sairastavat mykoplasman aikuisikään mennessä todennäköisesti tietämättään. Sitten vuosien kuluessa saatu immuunisuoja heikkenee pikkuhiljaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkunen.

Hänen mukaansa mykoplasmaa havaitaan etenkin nuorilla aikuisilla, kun lapsuudessa saatu immuunisuoja on heikentynyt ja tauti tarttunut toistamiseen. Osalla tartunnan saaneista tauti on oireeton.

– Jos yleiskunto on heikentynyt esimerkiksi jonkin sairauden takia, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Nyt jylläävässä epidemiassa on kyse Julkusen mukaan "normaalista" kausivaihtelusta. Tautia esiintyy joka vuosi. Edellisen kerran se äityi epidemiaksi 2000-luvun alussa.

Voi jatkua viikkokausia

Mykoplasma voi olla sitkeä sairaus. Taudin aiheuttama yskä ja väsymys saattavat pahimmassa tapauksessa jatkua Julkusen mukaan viikkokausia. Tautiin liittyy myös päänsärkyä.

– Useita kuukausia taudin ei pitäisi kestää. Siihen tepsii antibiootti, Julkunen sanoo.

Taudin aiheuttaja ei ole poikkeuksellinen bakteeri. Mykoplasma eroaa tavanomaisesta yskästä siten, että se leviää myös kesällä.

– Se ei tartu herkemmin kuin hengitystieinfektiot yleensä. Tauti leviää pisara- ja kosketustartuntana. On tärkeää, ettei yski ympäriinsä, Julkunen sanoo.

Hänen mukaansa hyvä käsihygienia auttaa pitämään mykoplasmaa loitolla.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.