Theresa May: Minun brexit-sopimukseni tai ero ilman sopimusta

Brexit umpikujassa 8:17
Brexit-vääntö on jatkunut jo kuukausia

Britannian parlamentin alahuone on aloittanut ensi tiistain äänestykseen saakka jatkuvan brexit-keskustelun.

Pääministeri Theresa May toisti aluksi kantansa, jonka mukaan hallituksen esittämän brexit-erosopimuksen hyväksyminen on ainoa vaihtoehto ilman sopimusta toteutuvalle EU-erolle.

May myös lupasi, että parlamentti pääsee äänestämään siirtymäajan jatkamisesta tai niin kutsutun hätälausekkeen astumisesta voimaan, jos vuoden 2020 loppuun mennessä ei ole saatu neuvottelutulosta Britannian ja EU:n uudesta kauppasuhteesta.

Yhteys EU:hun

May kertoi olleensa yhteydessä EU-johtajiin hätälausekkeesta ja saaneensa viestin, että tarkennukset siihen ovat mahdollisia. Pääministerin mukaan yhteydenpito EU:n suuntaan jatkuu.

Hätälausekkeen (backstop) mukaan Britannia jää tulliliittoon EU:n kanssa, jos osapuolten uudesta suhteesta ei ole saatu ajoissa neuvottelutulosta. Näin varmistettaisiin se, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille muodostu niin sanottua kovaa rajaa rajatarkastuksineen.

Opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn puolestaan peräsi Maylta "laillisesti sitovia" muutoksia sopimustekstiin ja joutui toteamaan, ettei niitä näemmä ole saatu.

May vakuutti, ettei Britannian EU-eroon aiota hakea lykkäystä, vaan brexit astuu voimaan suunnitellusti 29. maaliskuuta.


Lue myös:

    Uusimmat