The Yes Men paljastaa ihmisten sokean uskon auktoriteetteihin

Michael Moore on todistanut, miten paljon voimaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti kantaaottavalla dokumenttielokuvalla voi olla, kun lähestymistapana on populistinen satiiri. Nyt kahden globalisaatiota vastustavan aktivistin huijauksista on tehty dokumentti, joka paljastaa ihmisten sokean uskon auktoriteetteihin.

Mooren satiirisella tiellä kulkevat The Yes Men eli Mike Bonnano ja Andy Bichlbaum, jotka esiintyvät kansainvälisissä konferensseissa ja seminaareissa Maailman kauppajärjestön WTO:n edustajina. He testaavat, miten hyvin ihmiset ovat valmiita uskomaan heidän tolkuttomia näkemyksiään.

- Pelkkä järjestön nimi loi meitä kohtaan valtavaa kunnioitusta ja sai ihmiset uskomaan kaiken mitä sanoimme, mikä on todella pelottavaa, Bichlbaum sanoo.

- Ongelma on se, kun kun siirrytään koulumaailmasta yritysmaailmaan, itsenäistä ajattelua ei enää palkita. Jos joku sanoo jotakin järkyttävää, silloin pitäisi ilmaista olevansa eri mieltä tai kysyä, miten ihmeessä voit sanoa jotakin tuollaista? Mutta esiintyessämme WTO:n edustajina esittämässä mitä hirvittävämpiä ajatuksia, kukaan ei vastustellut. Se on kammottavaa, mutta paljastaa enemmän maailmaa hallitsevan taloudellisen koneiston luonteesta kuin meistä ihmisistä, Bichlbaum jatkaa.

The Yes Menin pääsyä elokuvateattereihin edelsi pitkä byrokraattinen painajainen. Syytteiltä kuitenkin vältyttiin, koska elokuvassa esitettyjä ajatuksia ei mitenkään voitu osoittaa uskottaviksi. Elokuva saa Suomessa ensi-iltansa perjantaina 3.6.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat