Thaimaan ruokakulttuuri

Thaimaa on säilyttänyt itsenäisyytensä pitkään, toisin kuin monet muut Kaakkois-Aasian valtioista. Maan ruokakulttuuri on saanut kehittyä omaleimaiseksi sen tuottamien raaka-aineiden ja perinteisten valmistusmenetelmien mukaisesti. Ennen vuotta 1949 maa tunnettiin Siamina, kunnes kuninkaan rajaton valta lakkautettiin ja nimi muutettiin Thaimaaksi (thai = vapaa).

Ruokakulttuurin perusta

Thaimaan ruokakulttuurin perusta on väreissä, runsaissa erilaisissa ja raaka-aineissa ja etenkin monivivahteisissa mauissa. Tärkeää on, että kaikilla aterioilla kohtaavat toisiaan täydentäen niin makeat, suolaiset, kirpeät, voimakkaat kuin tulisetkin maut saaden aikaan tasapainoisen kokonaisuuden.

Perus raaka-aineina ovat riisi, nuudelit, vermisellit ja lukuisat erilaiset kasvikset sekä hedelmät. Ruokalajeihin lisätään mahdollisuuksien mukaan äyriäisiä, kalaa, siipikarjaa sekä porsaan- ja naudanlihaa. Samaan ruokaan voidaan yhdistää sekä lihaa että meren-eläviä. Leipää thaimaalaisessa ruokakulttuurissa ei tunneta uunien puuttuessa.

Erilaiset mausteet ovat oleellinen osa thaimaalaista ruokaa. Joidenkin mielestä tulisuus on liiankin polttavaa, mutta itse valmistettaessa sitä voi jokainen säätää tottumustensa mukaan. Tärkein thaimaalaisen ruoan mauste on suolainen kalakastike, joka valmistetaan auringossa kuivatuista kaloista hienontamalla. Joidenkin mielestä kastikkeen haju on epämiellyttävä, mutta kypsennetyssä ruoassa haju ei enää häiritse. Kalakastikkeen voi korvata myös osterikastikkeella. Molemmat ovat hyvin suolaisia, kuten useat muutkin thaimaalaiset maustekastikkeet.

Valkosipuli, tulinen pieni chili, inkivääri tai sitä muistuttava galanga juuri, kookosmaito sekä lime ja sitruunaruoho ovat myös thaimaalaisen ruoan tärkeitä mausteita. Lisäksi erilaiset chilitahnat ovat suosittuja. Näitä kaikkia voi tiedustella etnisistä elintarvikekaupoista. Useimpia mausteista saa myös suuremmista marketeista.

Ruoka valmistetaan usein avokeittiössä katoksen alla puuhiilillä lämmitettävässä metalli- tai saviliedellä. Keittiön varustukseen kuuluu oleellisena osana myös leikkuuveitsi, huhmare , erilaiset kattilat ja kasarit sekä vokkipannu.

Ateriat

Aamiaisella nautitaan yleensä riisiä eri muodoissa. Lounas nautitaan iltapäivällä ja päivällinen myöhään illalla ystävien kanssa. Ateria koostuu useista ruokalajeista, jotka tuodaan pöytään yhtä aikaa. Jokainen poimii omien mieltymystensä mukaan haluamiaan lajeja.

Ruokailuvälineinä on lusikalla ja haarukalla, haarukka vasemmassa ja lusikka oikeassa kädessä. Ruokaa ei tarjoilla kuumana helteisen ilman takia vaan se valmistetaan etukäteen ja nautitaan kylmänä tai haaleana. Juomana voi olla vettä tai olutta sekä juhlatilaisuuksissa myös kookospalmuviiniä eli arakia.

Hedelmät kuuluvat oleellisena osana ateriaa. Niitä leikataan taidokkaasti koristeiksi, tarjoillaan aterian yhteydessä ruokalajin osana, väli- tai jälkiruokana.

Thaimaalaiseen ateriaan voi kuulua erilaisia curryja, paistettuja nuudeleita, vermisellejä tai riisiä sekä keittoja salaatteja ja grillattuja ruoka-lajeja.

Thai-mausteita:
- sitruunaruoho, galanga juuri, kurkuman juuri, korianterin lehdet, kookos, lime, chili, erilaiset kastikkeet ja tahnat

Thai-kasviksia yms.:
- jamssi, bambunversot, mung-pavun idut, pavut parsa, kevätsipuli, sipuli, kastanjat, erilaiset kukat ja niiden terälehdet
Thai-hedelmiä:
- rambutaani, mangostaani, eri banaanilajikkeet, tamarind, kookos

Kokeile näitä reseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat