Tervo tarttuu Mannerheimin vaiettuun murhayritykseen

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut kirjailija Jari Tervo pitää tuoreinta kirjaansa pääteoksenaan.

Vaikka Troikka on romaani, sen pohjana on vaiettu tositapahtuma: punaupseerien yritys salamurhata kenraali Mannerheim Tampereella sisällissodan muistojuhlassa vuonna 1920.

Jari Tervon Troikka on taitavasti kirjoitettu vetävä tarina, johon entinen journalisti on onnistunut löytämään unohdetun uutisen kenraali Mannerheimin murhayrityksestä.

-Kyllä minä kerran kahdessa viikossa kävin lukemassa näitä dokumentteja uudestaan. Ihan sen takia, että en ole nähnyt unta, sanoo Tervo.

Asia on uusi eksperteillekin, esimerkiksi historioitsija Heikki Ylikankaalle ja Mannerheim-elämäkerturi Veijo Merelle.

-Kyllä minä luulen, että ne, jotka ovat asiasta tienneet, ovat sen hiljaa salanneet ja unohtaneet, varsinkin 20- ja 30 -luvuilla, kirjailija Tervo toteaa.

Kansallisarkistosta Tervo löysi romaaninsa pohjaksi Aamulehden pikku-uutisen ja myös murhakoplan kuulustelupöytäkirjat löytyivät.

Murha suunniteltiin Pietarissa, jonne oli paennut ainakin kymmenentuhatta nöyryytettyä Suomen punaista, jotka olivat valmiita uuteen vallankumoukseen. Mannerheim aiottiin ampua Coltilla sisällissodan muistoparaatissa, mutta hermot pettivät. Romaanissa juoni on monimutkaisempi, mutta perustaltaan sama. Murhaajien johtaja päästettiin pian vankienvaihdossa Venäjälle ja valkoisten olisi ollut kiusallista kertoa siitä.

Tervon kirja tulee arvatenkin herättämään kovan keskustelun.

-Minä luulen, että yleensä, kun Suomessa sanoo "Kekkonen", syntyy rähinä. Jos sanoo Mannerheim, syntyy isompi rähinä.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja