Tervo irvailee kirjassaan huippupoliitikoille olan takaa - lue kohua herättäneet kommentit

Etenkin pääministeri Matti Vanhanen joutuu kirjailijan naljailun kohteeksi.

Uutuusromaanissa Koljatti kirjailija Jari Tervo ei säästele sanoja tehdessään luonneanalyysia suomalaisista politiikan suurnimistä. Pääministeriä lukuunottamatta poliitikot esitetään oikeilla nimillä. Kirjan päähenkilö Pekka Lahnanen pääministeri.

Pääministeri Pekka Lahnanen

Kirjassa hintatietoinen pääministeri Lahnanen nauttii hetkistä, jolloin hän käy ostoksilla Lidlissä.

– Kassaa hakkasi huikea parikymppinen tyttö, joka oli valkaissut tukkansa ja meikannut silmäkulmiinsa kaksi senttiä pitkät kissamaistavat viirut. Nivuksiini pisti kaipuu. Hänen kaltaisensa rakkaus oli minulta kukkinut jo ohi, ja kun olin parikymppinen en olisi uskaltanut mennä puhumaan hänen näköiselle ihanuudelle.

– Tyttö naputteli ostokseni kassaan minua katsoen ja jäi odottamaan kieli suunpielessä märkänä ja punaisena, kun etsin lompakosta rahaa. Hänen nänninsä näkyivät rintaliivien ja Lidlin sinisen virkapuseron läpi.

– Tyttö pysäytti hihnan liu'n ja kiepsautti iysensä sen yli. Hän vetäisi kahdella kädenliikkeellä itsensä verkkosukkasilleen. Hän nojasi karkkihyllyyn, kun meloin häntä takaa. Pastillirasiat ja karkkipussit tippuivat lattialle. Seisoin sipsipussien päällä ja ne rahisivat sahaavaa ääntä, kun paalutin kassatyttöä rytmikkäästi. Muut jonon asiakkaat huokailivat, vilkuilivat kelloaan, vaihtoivat painoa jalalta toiselle.

Kihlattu Sirkka Mertala

Pääministeri Lahnanen kertoo ottaneensa itselleen kihlatun siitä syystä, että uskoo keskustan epäilevän hänen uskottavuuttaan sinkkuna.

– Olin tutkinut asiaa tarkasti ja päätynyt yksinkertaiseen ratkaisuun: ottaisin naisystävän noin viiden vuoden suhteeseen. Sinä aikana kumppanilleni valkenisi hänen toimeksiantonsa väliaikainen luonne. Hänen hommiinsa kuuluisi pääministerin virallisluonteisia edustustilaisuuksia, keskustan kesäjuhlia, Jussi-palkintojen jakajaisia, Sulkavan soutuja, elokuvissakäyntejä, asuntomessuja, muutama harkittu päästö Rita Tainolalle. Siinäpä ne. Avioliitto ei tulisi kyseeseen.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen

Jykevällä ja arvonsa tuntevalla Lipposella on kirjassa oopperadiivan henkinen rakenne.

– Lipponen vihaa toimittajia, eikä arastele paljastaa sitä. Tunne on molemminpuolinen. Lipponen ei kaveeraa edes päätoimittajien kanssa. Hän on oivaltanut nykytoimittajien käsittäneen tehtäväkseen meidän saattamisen naurunalaiseksi siviilien silmien edessä eikä hän mitään inhoa enemmän kuin sitä että häntä pidetään pellenä.

Ulkoministeri Alexander Stubb

Kyvykäs ja elämänmyönteinen Alexander Stubb on kirjassa trikoita vaille ihmemies, jolla on maine hallussa.

– Suomen ulkoministerit joivat ennen vanhaan turvamiehiään pöydän alle, Alex Stubb juoksi heidät normaalilla päivälenkillään tiputukseen. Ihmemiehen trikoita jo soviteltiin hänen ylleen. Väyrynen mutisi Stubbin onnistuneen kaikessa Suomen ulkoministerille oleellisessa: karkkilakossa ja triathlonissa. Hän ihmetteli miksei tähän suomenruotsalaiseen herraspentuun paska millään tartu.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen

Mauri Pekkarisen hiuksiin keskitytään kirjassa useaan otteeseen.

– Tapasin tuijottaa Pekkarisen tupeenrajaa, koska se rapautti hänen itseluottamustaan. Hän tiivistäisi narinansa kolmeen lauseeseen päästäkseen vessaan tarkistamaan moppinsa kaltevuuden. Pekkarinen ei reagoinut tuijotukseeni. Hänen tupeensa alkoi nousta hänen päälaeltaan kohti linnan kattoa.

– Pekkarisen päälakea täplittivät liimaklöntit. Äkkiä säälin häntä, vaikka siitä oli varoitettu. Hän näytti intiimine kupoleineen haavoittuvalta.

– Kukaan ei huomauttanut Pekkarisen karkailevasta tupeesta. Olinko joutunut Andersenin satuun? Eikö kukaan kehdannut kuuluttaa, ettei Pekkarisella ole tukkaa?

Pääministerin ex-vaimo Merja Vanhanen

– Liittomme aikana vaimo pelkäsi esiintymistä, mutta sen jälkeen hän ei ole muuta tehnytkään. Hän on pyrkinyt kunnanvaltuustoon ja Euroopan parlamenttiin. Joskus epäilin hänen esiintymispelkoa tekosyyksi liiton lopettamiseen.

Kohurakas Susan Ruusunen

Kuvataan julkisuudenhakuiseksi yksinhuoltajaksi.

– Kaipaisiko yksinhuoltajamarttyyrin firma palstatilaa? Hän oli lyhyessä ajassa oppinut käyttämään kasvojani astinlautana matkalla kohti yhä pysyvämpää julkisuutta.

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen

Siilinjärveltä politiikkaan pongahtanut kiiltokuvapoika kokee kirjassa rajun muodonmuutoksen.

– Paha pilvi nousi Kataisen otsalle. Se laskeutui hitaasti alas ja sen jäljiltä hänen ihonsa muuttui mustaksi, nenä leveni ja huulet paksunivat. Silmät muuttuivat tumman ruskeiksi. Katainen lihoi noin viisikymmentä kiloa kymmenessä sekunnissa. Samassa ajassa hän vaihtoi rotua.

Kataisesta kuoriutui lanteita letkeästi pyörittävä Barry White, joka kähisee mikrofoniin: We got it together, didn't we?

MTV3:n Viihdeuutiset nyt myös Twitterissä, tutustu

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat