Terve vai sairas? Lihava vai laiha? Tästä ero voi johtua

Kansainvälinen kysely osoittaa, että sosiaaliset suhteemme määrittävät pitkälle terveytemme. Jos lähipiirisi lenkkeilee, syö hyvin, eikä tupakoi, on hyvin todennäköistä, että myös sinä teet niin. Etenkin perheesi vaikuttaa paljon elintapoihisi.

Kansainvälisen viestintäyrityksen tekemä kysely, Edelman Healt Barometer 2011. osoittaa, että perhe, ystävät ja työkaverit määrittävät pitkälle terveydentilamme elintapojen kautta.

– Halusimmepa tai emme, vaikutamme muihin jokaisella elämänalueella – ja kaikki tuntemamme ihmiset vaikuttavat meihin jollain tapaa, sanoo Nancy Turett Edelmanilta.

Kyselyyn osallistui 15 000 ihmistä 12 eri maasta. Heistä 43 prosenttia koki, että heidän itsensä jälkeen perhe ja ystävät vaikuttivat eniten heidän terveydentilaansa. Tärkeimmäksi tekijäksi sen määritteli 36 prosenttia osallistuneista.

Vanhempien ei auta kertoa lapsilleen tupakoinnin ja alkoholin vaaroista, jos he samalla itse käyttävät niitä säännöllisesti. Myös ruokavalio peritään vanhemmilta.

– Omien elintapojen vaikutus muihin kannattaa pitää mielessä. Niin hyvät kuin huonotkin tavat leviävät ympärillemme, sano Edelmanin terveysasiantuntija, Nick Fahy.

Kyselyn vastauksista näkyi myös selkeä ristiriita: ihmiset halusivat olla terveempiä, mutta eivät tehneet asialle itse mitään. Jopa 62 prosenttia vastanneista kertoi yrittävänsä päästä huonoista elintavoista eroon, mutta yli puolet heistä epäonnistui aikeissaan säännöllisesti. Myös elämänmuutosten onnistuminen on paljolti kiinni perheen ja ystävien tuesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja