Mainos

Terrorismiasiantuntija: Isis sai iskuilla mitä halusi

Ranskan terroristi-isku osoitti, että Isis haluaa toteuttaa näyttäviä iskuja Euroopassa.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen kertoo, että järjestö haluaa tehdä iskuja kostoina kokemistaan tappioista. Toisaalta se on ahtaalla alueillaan Irakissa ja Syyriassa ja haluaa kohdistaa huomion omista tappioistaan Eurooppaan.

– Tämä on antanut juuri sitä, mitä he ovat halunneetkin. Tämä on tuonut Isisille valtavasti huomiota ja osoituksen siitä, että he kykenevät tällaisiin toimiin. Halua iskujen toistamiseen on, Paronen kertoo.

Iskujen uhka säilynee vuosia – Suomikaan ei säily lintukotona

Hän ei pitänyt iskuja yllätyksenä, sillä Isisin tavoitteena on ollut tehdä iskuja myös Euroopassa. Parosen arvion mukaan iskut toteutettiin kuitenkin ammattitaitoisemmin ja koordinoidummin kuin ehkä osattiin odottaa. Auki on kuitenkin vielä se, onko iskut toteutettu käskettynä ja onko epäilyillä vierastaistelijataustaa.

Paronen uskoo, että terrori-iskuihin on varauduttava jatkossakin.

– Tämä uhka säilynee vuosiakin eteenpäin ja se otettava vakavasti, hän toteaa.

Paronen uskoo, että isku olisi voinut tapahtua jossain muuallakin Euroopassa. Huomenta Suomen haastattelussa Paronen pohtii, missä muualla Euroopassa isku olisi ollut todennäköisin. Suomi ei näihin maihin kuulu.

– Suomessa aktuaalista toimintaa ei sinällään ole, mutta Suomestakin on tulossa esimerkiksi palaavien vierastaistelijoiden vuoksi jokin muu kuin se lintukoto, jossa olemme eläneet, hän toteaa.

Isisin rekrytointia vastustetaan parhaiten ehkäisemällä syrjäytymistä

Turvapaikanhakijoita Paronen ei kytkisi terrorismikeskusteluun.

– Ihmiset, jotka hakevat turvapaikkaa, pakenevat juuri Isisiä kaltaisia järjestöjä ja diktaattoreja. Ei voida kuitenkaan poissulkea mahdollisuutta, että terroristit pyrkivät soluttautumaan maahan turvapaikanhakijoiden mukana, hän toteaa.

Isisin rekrytoinnin ehkäisemisessä hän pitää keskeisenä syrjäytymisen vastustamista.

– Isisin ideologista pohjaa vastaan tulee toimia kansalaisyhteiskunnan keinoin esimerkiksi kotouttamalla.

Hän muistuttaa, että Isis on iskuista huolimatta maailman mittakaavassa marginaalinen ilmiö. Isisin taistelijoita on eri arvioiden mukaan noin 25 000–35 000, mikä on hänen mukaansa sotilaallisesti verraten pieni joukko. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.