Terrorismia tutkiva professori: Räjähdeliiviä käytettiin nyt ensi kertaa länsimaassa

Pariisin itsemurhapommittajat käyttivät räjähdeliivejä. Terrorismiin perehtyneen professori Mats Fridlundin mukaan tämä on länsimaissa ensimmäinen kerta.

– En muista tapausta Euroopasta tai edes Yhdysvalloista, Fridlund sanoo.

Mats Fridlundin professuuri on Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa. Hänen viimeaikaisessa tutkimuksessaan on keskitytty etenkin terrorismin tekniikoihin.

Fridlundin mukaan räjähdeliivin tekeminen on vaikeaa ja vaatii erityisosaamista. 

– Räjähdeliivejä ei ole aikaisemmin käytetty terrori-iskuissa länsimaissa, Euroopassa tai edes Yhdysvalloissa, vaikka itsemurhapommittajia on tietysti ollut aikaisemminkin, ruotsalaisprofessori kertoo.

– Pariisin iskut on organisoitu paremmin kuin terroriteot aikaisemmin. Isis sanoo olevansa niiden takana ja tekotapa kertoo paljon tekijöistä. He ovat isosta järjestöstä, joilla on kyky tehdä näin.

– Pommeja rakentavat harvemmin yksinäiset sudet. Yksi poikkeus oli Breivik Oslossa vuonna 2011. Hän onnistui tekemään autopommin. Sitäkään ei tehdä tuosta vain. 

Lasten liivit kauko-ohjaukseen

Pariisissa itsemurhapommittajat olisivat tehneet jalkapallostadionille päästyään entistä suurempaa tuhoa.

– Se on luultavasti ollut syy käyttää liivejä. Lopulta he näyttävät laukaisseen pommit itse, mikä oli outoa. Ehkä he pelkäsivät kiinnijäämistä tai joutuivat paniikkiin, Fridlund pohtii.

Professori kertoo, että liivin voi räjäyttää itse tai sitten se on tehty räjäytettäväksi kauko-ohjauksella. Jälkimmäistä luultavasti käytetään, jos itsemurhapommittajaksi on lähetetty lapsi. 

– Räjähdeliivin rakentaminen on todella vaikeaa ja vaatii erityisosaamista. Sitä löytyy Isisin ja muiden terroristijärjestöjen jäseniltä. Yksi esimerkki taidoista on syyskuun 11. päivän terroriteot Yhdysvalloissa.

– Siinä aivot, pääsuunnittelija, oli koulutettu insinööri Khalid Sheikh Mohammed.

Hänen iskuissaan on laskettu kuolleen tuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Pleikkarin välityksellä yhteyksissä?

Tekniikan kehitys on lisännyt ja tehostanut terroristien tapoja toimia. Ennen soiteltiin tai tavattiin kasvokkain, mutta nyt voidaan kommunikoida vaikka pelikonsolien välityksellä.

Belgian sisäministeri väläytti tämän mahdollisuuden sanomalla , että terroristit olisivat viestineet Playstation 4:n avulla. Näkemystä on kritisoitu, mutta Fridlundin mukaan pelikonsolin käyttö on mahdollista.

– En ole kuullut, että näin olisi, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on yrittänyt jäljittää terroristeja pelitilanteissa.Pelikonsoleilla pystyy nykyään viestimään toisten käyttäjien kanssa reaaliajassa kuten esimerkiksi Messengerillä, Skypellä tai WhatsUpilla.

Mats Fridlund muistuttaa, että kaikesta huolimatta Euroopassa ollaan vielä kaukana tilanteesta, mikä on esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa.

– Näissä maissa voidaan puhua terroriaallosta, Fridlund toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja