Teollisuusliitto haluaa kikyn myötä palkansaajille siirtyneen maksun takaisin työnantajille

Teollisuusliitto haluaa palauttaa taannoisen kiky-sopimuksen yhteydessä palkansaajien maksettavaksi siirretyt sosiaalivakuutusmaksut takaisin työnantajien maksettavaksi.

Maksujen palautus nostaisi Teollisuusliiton mukaan palkansaajien ostovoimaa enemmän kuin vastaava palkankorotus ja se tulisi samalla myös työnantajille edullisemmaksi, kun maksutaakan siirto hillitsisi palkankorotuksia.

– Kiky-maksujen siirto on Teollisuusliiton mielestä järkevä osa sellaista kokonaisuutta, jossa inflaation aiheuttamaa rasitusta jaetaan tasapuolisesti palkansaajien, valtiovallan ja työnantajayritysten välillä, Teollisuusliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Teollisuusliitto esitti keskiviikkona hallituksen budjettiriihelle toimia, joiden avulla vahvistetaan palkansaajien ostovoimaa ja turvataan kotitalouksien asemaa nykyisessä inflaatiotilanteessa. Hallitus kokoontuu budjettiriiheensä elo-syyskuun vaihteessa.

Laajat, kaikille tuloluokille kohdennetut ansioveronkevennykset Teollisuusliitto tyrmää kalliina ja tulonjakovaikutuksiltaan epäoikeudenmukaisena politiikkana.

– Julkisen talouden kestävyyteen vaikuttavat toimet on kohdistettava erityisesti pieni- ja keskituloisille palkansaajille, Teollisuusliitto painottaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:52
"Aina siellä nousee hinnat" – näin suomalaiset kokevat inflaation vaikutuksen.

Työmatkavähennyksen korotusta jatkettava

Teollisuusliitto muistuttaa, että korkealla tasolla oleva polttoaineen hinta vaikeuttaa edelleen varsinkin niiden palkansaajien arkea, joiden on pakko käyttää omaa autoa kodin ja työpaikan välisiin matkoihin. Siksi keväällä 2022 toteutettua työmatkavähennyksen korotusta on liiton mukaan jatkettava vuodelle 2023.

–  Toimenpide on tarpeen, jotta pitkät etäisyydet eivät yhdessä polttoaineen hinnan kanssa muodosta estettä työssäkäynnille. Teollisuuden työpaikoista suuri osa sijaitsee kaupunkikeskusten ulkopuolella ja taajamien reunoilla, jolloin työntekijöillä ei usein ole mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä työmatkoihin, Teollisuusliitto kirjoittaa.

6:14
Inflaatio ja ero ajoivat 59-vuotiaan eläkeläisen talousvaikeuksiin – kuussa jää käteen parisataa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja