Telegram-viestipalvelu sulki Isisin kanavia

Telegram-mobiilipalvelu kertoo poistaneensa ainakin 78 Isisiin liittyvää kanvaa palvelustaan Pariisin iskujen jälkeen. Isisin tiedetään käyttäneen mobiilisovellusta rekrytointiinsa sekä oman propagandansa levittämiseen.

Telegram julkaisi keskiviikkona omilla sivuillaan lausunnon, jonka mukaan se on tunnistanut ja sulkenut 78 kanavaa, joilla on kytköksiä Isisiin. The Guardian -lehden mukaan viestintäkanavilla oli julkaistu Isisin sisältöä 12 eri kielellä.

Telegram on kaksi vuotta sitten Berliinissä perustettu mobiilisovellus, jota käytetään eri puolilla maailmaa. Sitä pidetään hyvin suojattuna ja nopeana tapana jakaa sekä julkisia että salattuja videoita, tekstejä ja ääniviestejä. Telegramin mukaan sillä on yli 60 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

The Guardian -lehti kertoo, että Telegram lanseerasi kaksi kuukautta sitten uuden julkaisualustan. Turvallisuustutkijoiden mukaan tästä uusimmasta käyttöominaisuudesta tuli heti suosittu kanava Isisin keskuudessa. Sen kautta julkaistiin videoita muun muassa järjestön sotilaallisista voitoista ja saarnoista. Äärijärjestö ilmoitti myös osallisuutensa Pariisin iskuihin Telegramissa.

Turvallisuustutkijoiden mukaan Isisin yksittäisillä tileillä on jopa 10 000 seuraajaa. Telegramia on aiemmin arvosteltu siitä, että se ei ole toiminut Isisin propagandan estämiseksi. Muun muassa viestipalvelu Twitter on sulkenut tämän vuoden kuluessa useita Isis-äärijärjestön tilejä palvelussaan. Telegramille keskiviikkoinen päätös oli ensimmäinen.

Telegram viestipalvelun perustivat pari vuotta sitten kaksi venäläisveljestä, jotka ovat myös Venäjän Facebookina tunnetun, erittäin suositun yhteisöpalvelun VKontaktin perustajat. Pavel ja Nicolay Durov menettivät VKontaktin omistajuuden, kun he eivät suostuneet sulkemaan oppositioaktivistien tilejä Ukraina-protestien aikaan.

Veljekset päätyivät sittemmin Berliinin ja perustivat Telegramin, jonka yksi ominaisuus on nimenomaan hyvin salattujen ja kryptattujen viestien lähettäminen. Telegram on markkinoinut itseään helppokäyttöisenä, mutta esimerkiksi WhatsAppia suojatumpana viestintäpalveluna. 

Lue myös:

    Uusimmat