Teknologiateollisuus luopuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta – vastuu siirtyy uuteen työnantajayhdistykseen

2:12
Aihetta käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Teknologiateollisuuden jäsenyritykset voivat jatkossa valita joko valtakunnallisen tai yrityskohtaisen työehdoista sopimisen linjan - "Molemmille vankkaa kannatusta".

Vientialojen työnantajajärjestö Teknologiateollisuus luopuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta. Järjestö siirtää vastuun valtakunnallisista työehtosopimuksista uuteen työnantajayhdistykseen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn.

Teknologiateollisuuden hallitus on päättänyt asiasta eilen yksimielisesti. Uusi työnantajayhdistys aloittaa toimintansa elokuussa.

– Tavoitteena on luoda entistä paremmat edellytykset työpaikoilla tapahtuvalle sopimiselle, perusteli Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle tiedotustilaisuudessa.

Uuden työnantajayhdistyksen tarkoitus on, että yritykset voivat vastedes valita joko valtakunnallisen tai yrityskohtaisen työehtosopimisen. Yrityksiltä odotetaan linjauksia elokuussa.

– Molemmille linjoille on vankka kannatus, myös valtakunnalliselle työehdoista sopimiselle, sanoi uuden yhdistyksen puheenjohtaja, Normetin hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell.

Hänen mukaansa yrityksen valinta ei myöskään ole lopullinen. Valitun linjan voi vaihtaa, jos esimerkiksi yrityksen tilanne muuttuu.

Teknologiateollisuus kertoi suunnitelmistaan nopealla aikataululla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tänään.

Teknologiateollisuus ry vastaa nykyisistä sopimuksista loppuun asti.

Ministereitä informoituAsiasta on informoitu keskeisiä ministereitä ja työntekijäosapuolia tänä aamuna, kertoi Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola tilaisuudessa.

– Näkisin tämän muutoksen maltillisena uudistuksena, hän sanoi.

Helle ja Teknologiateollisuuden puheenjohtaja Marjo Miettinen painottivat tilaisuudessa, että ratkaisulla ei tavoitella työehtojen tai palkkojen heikentämistä.

Helle totesi myös, ettei päätös liity siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön asettama paikallisen sopimisen edistämistä pohtiva kolmikantainen työryhmä on pattitilanteessa.

Lokakuussa toinen suuri vientialojen työnantajajärjestö Metsäteollisuus kertoi yllättäen jättävänsä työehdoista sopimisen ja siirtävänsä neuvottelut kokonaan yritystasolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja