Mainos

Teknokemia: Hiusvärit yksi tutkituimmista tuotteista

Maahantuojia edustava Teknokemian yhdistyksen mukaan lisääntyneet allergiatapaukset kertovat siitä, että ihmiset värjäävät hiuksiaan aiempaa enemmän.

- Allergiakeskustelussa on aina hyvä ottaa huomioon se tosiasia, että hiusvärien käyttö on lisääntynyt suhteessa enemmän kuin allergisten reaktioiden määrä. Ei voida siis suoraan sanoa, että allergiat olisivat lisääntyneet, sanoo koordinaattori Eeva-Mari Karine.

- Toki tiedämme, että hiusvärit voivat aiheuttaa pahojakin reaktioita, mutta näin tapahtuu myös monissa muissa aineissa kuin hiusväreissä. Voi olla myös niin, että kun hiusvärejä käytetään aiempaa enemmän, löytyy samalla myös niitä ihmisiä, jotka ovat erittäin herkkiä niissä käytetyille aineille.

Musta hennatatuointi voi vaikuttaa vuosia

Teknokemian Yhdistys on jo pitkään muistuttanut, että mustan hennatatuoinnin ottaminen saattaa aiheuttaa yliherkkyyden myös hiusväreille. Hennatatuointi voi vaikuttaa vielä vuosienkin päästä hiusvärien sietokykyyn.

- Tämä johtuu siitä, että hennatatuoinnissa käytetään parafenyleenidiamiinia eli PPD:tä. Kosmetiikkalainsäädännön mukaan sitä saa käyttää kuitenkin vain hiusten värjäämiseen. Hennatatuoinnissa ainetta käytetään paljon hiusvärejä korkeammin pitoisuuksin suoraan iholle, jossa se vaikuttaa pitkään, ja tämä voi aiheuttaa aineelle herkistymisen myöhemmin, Karine sanoo.

PPD muuttuu hapettuessaan tummaksi, joten kampaamoalalla sitä käytetään tummissa hiusväreissä. Teknokemian mukaan PPD:tä ei ole kaikissa hiusväreissä, tosin niissä voi olla PPD:n johdannaisia tai muita ainesosia.

PPD:n sallitut pitoisuudet on määritelty EU:ssa, eikä sillä ole eroa, onko kyseessä koti- vai kampaamokäyttöön tarkoitettu hiusväri. Teknokemian koordinaattori Eeva-Mari Karinen mukaan hiusvärien käyttö on turvallista, kunhan noudattaa pakkauksessa olevia ohjeita.

- Tarkat pitoisuudet riippuvat tuotteesta ja tuotekehittelystä, mutta kaikkien valmistajien tulee noudattaa määrättyjä rajoja. Suomessa myytävät hiusvärit täyttävät nämä EU:n vaatimukset, sanoo Karine.

Miljoonat värjäävät ongelmitta

Karinen mukaan hiusvärien turvallisuutta on tutkittu ja tutkitaan EU:ssa erittäin paljon. Teknokemian mukaan hiusvärit niiden ja väriaineet ovat yksi perusteellisimmin tutkittuja markkinoilla olevia kuluttajatuotteita.

Yhdistys myös muistuttaa, että vuosittain miljoonat ihmiset värjäävät hiuksensa ilman ongelmia.

- Tietysti kaiken kosmetiikan käyttämisessä kannattaa myös käyttää tervettä järkeä. Hiuksia ei pidä värjätä, jos aikaisempien värjäysten yhteydessä on ollut ongelmia tai jos päänahka on ärtynyt tai vahingoittunut.

- Hiusten värjäämistä ei muutenkaan suositella useammin kuin 6-8 viikon välein, Karine muistuttaa.

Lisää aiheesta MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa tänään klo 20

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.