Tekemättömät lumityöt voivat tuoda tänä talvena jopa sakkorangaistuksen Helsingissä

Rakennusvirasto ja Helsingin Poliisilaitos ovat sopineet uuden yhteisen toimintamallin, jolla tehostetaan kiinteistölle kuuluvan talvikunnossapitovelvoitteen toteutumista. Jos kiinteistö laiminlyö velvoitetta, laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus.

Aiempien talvikausien kokemukset ovat osoittaneet, että kiinteistön velvoitteita ei ole aina noudatettu. Tähän on vaikuttanut tietämättömyys, poikkeukselliset sääolosuhteet ja joskus myös tontinomistajan piittaamattomuus.

– Aikaisemmin kaupunki oli laiminlyöntien edessä melko hampaaton, mitä jotkut kiinteistöt käyttivät hyväkseen. Nyt tilanne muuttuu. Uskon, että muutos näkyy muun muassa paremmin hoidettuina jalkakäytävinä, sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.

Helsingissä kiinteistöille kuuluvan katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteen valvontavastuu siirtyi rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle 1.1.2012. Esikaupunkialueilla, eli Hakamäentie–Koskelantie-linjan pohjoispuolella, ja Etu-Töölössä kiinteistöjen kadunhoitotehtävät on siirretty kokonaan kaupungin vastuulle. Kiinteistön tehtäväksi jää kuitenkin tonttien sisäänajokohtien kunnossapito lumen aurauksen jälkeen.

Kiinteistöjen vastuulla olevat lumityöt:

 • Jalkakäytävien auraus ja hiekoitus kuuluu jalkakäytävän kohdalla olevalle kiinteistölle.
 • Lisäksi kiinteistöjen on poistettava jalkakäytävälle tai sen viereen kertyneet lumivallit ja varmistettava, ettei jalkakäytävän viereinen katuoja tai sadevesikouru tukkeudu lumesta ja jäästä.
 • Bussi- tai raitiovaunupysäkin talvihoito kuuluu kiinteistölle, jos pysäkki on jalkakäytävällä kiinteistön kohdalla.
 • Kiinteistöt voivat maksua vastaan tuoda auratun lumen rakennusviraston ylläpitämille lumen vastaanottopaikoille.

Kaupungin vastuulla olevat lumityöt:

 • Ajoratojen talvihoidosta vastaa kaupunki.
 • Kaupungin omistamien kiinteistöjen ja puistojen kohdalla olevat jalkakäytävät ja pysäkit ovat kaupungin vastuulla.
 • Kaikkien erotettujen tai yhdistettyjen pyörätie-jalkakäytävien talvihoidosta vastaa kaupunki.
 • Kadun keskellä erillisillä korokkeilla olevien raitiovaunupysäkkien talvihoidosta vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL.

Lähde: HKL

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja