Teinipoika käristi lastauslaiturilla pahveja ja sytytti vahingossa kerrostalon palamaan Leppävirralla – käräjäoikeus määräsi 280 000 korvaukset

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 16-vuotiaan pojan ehdolliseen vankeuteen Leppävirran viimevuotisesta kerrostalopalosta. Tekoaikaan 15-vuotias poika tuomittiin yleisvaaran tuottamuksesta nuorena henkilönä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan korvauksia noin 280 000 euroa.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi 17- ja 18-vuotiaat nuoret 30 päiväsakkoon pelastusrikkomuksesta nuorena henkilönä. Kaikki tuomitut olivat alaikäisiä tekoaikaan.

Kolmikerroksisessa kerrostalossa sijaitsevat huonekaluliike, kukka- ja hautauspalvelu ja asuinhuoneistot kärsivät palossa vahinkoja maaliskuussa 2022. Käräjäoikeuden mukaan palo syttyi 16-vuotiaan lastauslaiturilla sytyttelemistä pahveista.

Poika oli tuomion mukaan sytytellyt lastauslaiturilla olleita pahveja sytyttimellä useasta kohdasta ja niissä oli ollut savuavaa punaista hehkua. Oikeuden mukaan poika heitti sytyttelemänsä pahvin muiden pahvien joukkoon. Oikeuden mukaan pojan on täytynyt ymmärtää, että kyseessä oli helposti syttyvä materiaali.

Oikeudessa kolmikko kertoi, että lähtiessään he varmistivat pahvinpalaa polkemalla ja taakseen katsomalla, ettei mikään palanut.

Teko ei ollut tahallinen

Oikeus katsoi, ettei 16-vuotias ollut tarkoittanut aiheuttaa tulipaloa eikä pitänyt sitä menettelynsä todennäköisenä seurauksena. Oikeus kuitenkin piti 16-vuotiaan menettelyä törkeän huolimattomana ja katsoi tämän syyllistyneen yleisvaaran tuottamukseen.

– (16-vuotiaan) menettelystä on seurannut tulipalo, joka on levinnyt lastauslaiturilta muun ohella rakennuksen sisätiloihin ja ollut vaarassa levitä myös laajemmalle rakennukseen, jossa on ollut liiketilojen lisäksi useita asuinhuoneistoja, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan kaksi muuta nuorta eivät osallistuneet tulen sytyttämiseen, mutta heidän olisi tullut varmistua huolellisemmin siitä, etteivät pahvit jää kytemään. Näin ollen oikeus luki heidän syykseen pelastusrikkomuksen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi tuomion eilen tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat