Mainos

Tehy: Kahden vuoden kuluttua varauduttava lakkoon

Kaikki STTK:laisen terveydenhuoltoalan Tehyn puheenjohtajaehdokkaat katsovat, ettei alan palkkaus ole paikattavissa keskitetyissä tuloratkaisuissa. Palkkaremontti voi olla työtaistelun takana.

Lakkomallin vain on oltava erilainen kuin hoitoalan edellisessä lakossa vuonna 1995. Lakko oli hyvin laaja ja kesti neljä viikkoa. Tehyn puheenjohtajuutta seuraavaksi nelivuotiskaudeksi tavoittelevat istuvan puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan lisäksi 1. varapuheenjohtaja Arja Eeva sekä liittohallituksen jäsenet Liisa Kivekäs ja Liisa Terävä.

Kolmisen viikkoa sitten alkanut ehdokkaiden yhteinen kenttäkierros eteni tiistaina Helsinkiin. Jäsentilaisuutta edeltäneessä toimittajatapaamisessa myönnettiin, että vaalipuheet ja lääkäreiden lakostaan saama hyöty ovat omiaan ruokkimaan hoitoalan ajautumista työtaisteluun parin vuoden kuluttua. Laitinen-Pesola ja Terävä ennustivatkin kuntien seuraavista sopimusneuvotteluista erittäin vaikeita, kun myös akavalaisten matalapalkka-alojen paineet jäivät tältä kierrokselta elämään. Molemmat pitivät näiden naisvaltaisten alojen yhteistyötä tarpeellisena.

Oma sopimus ei yksin riitä


Ehdokkaista on vaikea kaivaa kovin suuria näkemyseroja. Kaikki haluavat parannuksia palkkoihin ja irti kunnan isosta pääsopimuksesta. Samaan hengenvetoon myönnetään, ettei hoitoalan oma sopimus ratkaise alan palkkaongelmia. Selviä markkatavoitteita on esitellyt mm. Eeva, jonka mukaan pohjoismaisen tason saavuttaminen vaatisi palkkoihin parin tonnin tasokorotusta.

Kivekäs muistutti, että pääkaupunkiseudulla palkat ovat jo kohentuneet hoitajapulan myötä, kun palkkauksessa sovelletaan muitakin kuin taulukkojen alarajoja. Tämä ei vain ole kestävä tapa saada palkkoja kuntoon. Laitinen-Pesola huomautti, että kunnallisvaalien ja viimeksi naistenpäivän tiimoilta löytyi kyllä myötätuntoa hoitoalan palkkaremonttiin, mutta itse sopimuksenteon aikaan oli hiljaista.

Ei ihan leidien malliin

Osassa jäsentilaisuuksista on ollut vähänlaisesti väkeä - Laitinen-Pesola naurattikin toteamalla, että vetovoimaltaan ehdokaskvartetti "ei ole ihan leidit lavalla". Hän jaksoi kuitenkin luottaa siihen, että äänestysprosentti nousisi reippaasti yli 50 prosentin. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli vajaat 50, sitä edeltävällä kerralla jäätiin alle 40:n.

Tehyn vaalit ovat perinteisesti olleet hyvin poliittiset ja puheenjohtajakuviot ovat loksahtaneet paikalleen vasta lehmänkauppojen jälkeen. Ehdokkaat olivat vielä haluttomia tähän keskusteluun - mahdollisten liittoutumien rakentelu kuuluu vaalien jälkeiseen aikaan. Eevalle on luvattu keskustalta taloudellista tukea mm. ilmoitteluun. Myös Laitinen-Pesola ja Terävä odottavat saavansa kokoomukselta ja SDP:ltä taloudellista tukea.

Kivekkäälle ei sitoutumattomana ole tiedossa puoluemarkkoja, vaan varoja kerätään Tehyn vasemmisto ja sitoutumattomat -ryhmän kautta. Puheenjohtaja valitaan Tehyn liittokokouksessa 18.-20. kesäkuuta. Liittokokousedustajat ja liittovaltuusto valitaan postivaalissa 5.-18. huhtikuuta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.