Mainos

Tee blogistasi turvallinen

Nettipäiväkirja, tuttavallisemmin blogi, on oiva tapa pitää yhteyttä kaukana asuviin sukulaisiin ja ystäviin. Et kuitenkaan koskaan tiedä, kuka blogissasi todellisuudessa käy. Pidä siis nettipäiväkirjasi turvallisena!

Kymmenet, parhaassa tapauksessa tuhannet kävijät näkevät blogisi ja sen tekstit. Wikihow.com neuvoo, miten teet blogistasi turvallisen, vältyt nettikiusaamiselta etkä paljasta itsestäsi liikaa.

Salanimen turvin

Haluatko todella kertoa asiasi koko maailmalle, vai voisiko blogisi olla yksityinen? Muokkaa blogisi asetuksia niin, että vain kutsumasi ihmiset saavat lukea sitä. Blogin voi myös suojata salasanalla. Käytä tehokkaita salasanoja: yhdistele kirjaimia ja numeroita sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Haluatko oikolukea saamasi kommentit? Tämä vaihtoehto estää törkeiden kommenttien jättämisen ilman, että pääsisit lukemaan niitä etukäteen. Näin kukaan ei voi haukkua sinua kommenteissa. Jotkut blogit antavat sinun estää esimerkiksi kirosanojen tai linkkien käytön kommenteissa.

Pidä henkilö- ja osoitetiedot salaisina. Älä lisää blogiisi koko nimeäsi, asuinpaikkaasi tai edes tietoja koulustasi. Keksi nettinimi, jota käytät itsestäsi.

Jos puhut ystävistäsi blogissasi, voit nimetä myös heidät uudelleen. Älä kuitenkaan kirjoita kenestäkään ilman lupaa tai julkaise muiden ihmisten henkilökohtaisia tietoja blogissasi. Huhutkin voivat satuttaa ja johtaa jopa kunnianloukkaussyytteeseen.

Opettajasi voi lukea blogiasi

Ennen kuin julkaiset mitään, mieti, haluaisitko siskosi, opettajasi tai isäsi lukevan kirjoittamaasi tekstiä. Muista, että blogitekstit näkyvät kenelle vain. Jos tekstisi ilmestyisi lehdessä, häpeäisitkö?

Pohdi tarkkaan, millaisia kuvia laitat blogiisi. Vaarantavatko ne sinut tai läheisesi? Alaikäisen kuvan julkaisemiseen pitää yleensä olla hänen vanhempiensa lupa. Nettiin lisättyjä kuvia ei kenties koskaan saa sieltä pois. Entä jos tuleva työnantajasi näkisi kyseisen kuvan?

Muotiblogiin lisättävistä asukokonaisuuskuvista voi aina sutata kasvot tai leikata pään pois.

Jos epäilet, että pikkusisaruksesi saattaa ilkeyksissään poistaa blogisi tai kirjoitella sinne törkeyksiä, älä tallenna päiväkirjasi salasanaa koneesi muistiin.

Hauskaa ja turvallista bloggailua!


Lue Helmen suosittuja blogeja täällä!


Helmi myös Twitterissä, tutustu!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Wikihow.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.