Mainos

Teatteriproduktio valmistaa vankeja vapauteen Vanajalla

Kahdeksan Vanajan vankilan naisvankia nousee Hämeenlinnan kaupunginteatterin lavalle ensi viikolla.

Keskiviikkona ensi-iltansa saava Punahilkka on naisten omien kokemustensa pohjalta käsikirjoittama teos.

Osa näytännöistä on suunnattu kutsuvieraille, mutta tarjolla on myös yleisölle avoimia esityksiä.

Hämeenlinnan kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään kahdeksan naisvankia, joista puolella on kymmenen vuoden vankeustuomio.

- Tässä on henkirikoksen tekijöitä, yrityksestä tuomittuja. Heitä on puolet työryhmästä, joilla on väkivaltarikos näin ollen. Sitten toisella puolella huumausainerikos, kertoo Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen.

Teatteriprojekti valmistaa vankeja vapauteen. Teatterin tekeminen kehittää tunteiden hallintaa sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

- Taide ja teatteri on hirveän hyvä kanava löytää itsestään uusia puolia ja vahvistaa niitä jo olevia hyviä puolia. Ja niin kuin sanoin, että sitä harmaata aluetta on vähemmän, kun on tietoisempi omasta itsestään. Tämän tapaista sitoutumista ja vastuuta en ihan tuosta vaan muista nähneeni, että tässä on joukkovastuuta, sanoo ohjaaja Hannele Martikainen.

Taijan henkirikoksesta saama kymmenen vuoden vankeusrangaistus on loppusuoralla. Vapaus koittaa parin vuoden kuluttua. Päärooli vankien kirjoittamassa Punahilkassa on kehittänyt itsetuntemusta ja itsetuntoa.

- Silloin tänne tuomiolle joutuessani oli sellainen olo, että ei minusta ole enää mihinkään ja että mä olen vähän kakkosluokan kansalainen nyt, että mä olen vankilassa. Ja nyt pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä, että kyllä musta onkin vielä johonkin ja mä uskallan ja mä oonkin hyvä, enkä mä ole huono enkä tyhmä, vaikka mä nyt täällä oonkin, kertoo Punahilkkaa esittävä Taija.

Suden roolissa esiintyvä Tuula uskoo jättäneensä rikokset taakseen. Huumausaineista saatu tuomio ei hänen mukaansa tule toistumaan.

- Mä pääsen siviiliin ensi vuonna ja toivottavasti koevapauteen puolta vuotta ennen siviilipäivämäärää. Mulla jatkuu opiskelut, ja mä valmistun ennen oikeaa vapautumista ja toivottavasti pääsen työelämään takaisin, ja kaikki menee hyvin, toivoo sutta esittävä Tuula.

Katso Tuula Malinin juttu (Kymmenen uutiset 24.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.