Te-toimistoille tulossa valtava asiakasvyöry – työministeriö lupaa nyt notkeaa byrokratiaa ja nopeaa hakemusten käsittelyä

2:06

Työttömyysturvan kriisilaki laittaa te-toimistot lujille. Jokaisen lomautetun tai työttömäksi jäävän on ilmoittauduttava ensimmäiseksi työvoimatoimistoon. Kriisilaki on valmiina, työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Antti Neimala arvelee, että se saadaan voimaan muutaman päivän sisällä.

Uudenmaan te-toimiston ovella Helsingin Pasilassa on asiakkaita hämmentävä lappu: ”Aulatila on suljettu”.

Tämä tarkoittaa sitä, että te-toimistot ovat jo valmistautuneet asiakkaiden ruuhkaan. Palvelua annetaan tiskillä enää työhakijaksi ilmoittautuville ja nimenomaan heille, joilla ei ole nettivalmiuksia.

Ihmisten toivotaan nyt käyttävän te-toimistojen verkkopalveluja.

– Kun ajatellaan, missä tilanteessa oltiin muutama viikko sitten ja missä ollaan nyt, niin kyllähän tässä on edessä moninkertainen työmäärä, kuvailee Uudenmaan te-toimiston johtaja Tiina Korhonen.

– Olemme eilen saaneet työ- ja elinkeinoministeriöstä tiedon, että saamme lisämäärärahaa uuden henkilöstön rekrytoimiseksi.

Kriisilakia kirjoitettu yötä päivää, valmis säädettäväksi

Työttömyysturvan kriisilakia on kirjoitettu ministeriössä yötä päivää ja se on jo valmis voimaansaatettavaksi lähipäivinä.

– Hallituksen esitys on annettavissa käytännössä hetkellä millä hyvänsä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ylijohtaja Antti Neimala.

– Tämän jälkeen eduskuntakäsittely on tarkoitus viedä läpi äärimmäisen nopeasti ja tehokkaasti. Parhaimmillaan lait voivat tulla voimaan jo ensi viikolla.

Yt-prosessien hoitaminen tiristetään nyt todella lyhyeksi: lomautusilmoitus viisi päivää ennen lomautusta (nykyinen 14 päivää) ja kuuden viikon yt-neuvottelut voidaan hoitaa nekin kriisilain myötä viidessä päivässä.

Työttömäksi voi siis joutua hyvin nopeasti. Tämän vastineeksi työnhakija pääsee tukien hakuun pikana, omavastuuaika eli karenssi poistuu ja uutena säädetään yksinyrittäjien ja freelancerien työttömyysturva.

Te-toimistoon on ilmoittauduttava työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä. Siis jokaisen on ilmoittauduttava.

Tämä nimenomaan nostaa te-toimistojen työtaakkaa, koska te-toimiston on annettava työnhakijasta niin kutsuttu työvoimapoliittinen lausunto, jossa arvioidaan henkilön tilanne. Mukaan tulevat nyt myös yksinyrittäjät ja freelancerit.

Päätöksiä on nyt tehtävä todella nopeasti

Tukea voi saada tililleen vasta, kun te-toimisto antanut lausunnon työnhakijasta ja lausunto toimitetaan tuen maksajalle, yleisimmin ammattiliiton työttömyyskassaan tai Kelaan. TEM:in johtaja lupaa, että kriisilainsäädännöllä sekä lisäresursseilla nopeutetaan te-toimistojen byrokratiaa.

– Kyllä ne työvoimapoliittiset lausunnot yhä tarvitaan, mutta ne hoidetaan nyt ennennäkemättömän pienellä byokratialla ja tehokkaasti, lupaa TEM:in ylijohtaja Neimala.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja