Täytä isän toiveet ja vatsa

Sunnuntaina on isän hemmottelupäivä. Rakenna isälle hyvistä raaka-aineista rakkaudella valmistettu ateria. Tarjoa se kauniisti katettuna ja ajan kanssa yhdessä nautittuna. Aamupalaksi lapset voivat paistaa isälle amerikkalaisia pannukakkuja.

Valmista sitruunamarinoitu lohi juuri ennen tarjoilua. Paista pihvit isän vielä ihmetellessä lohen maun täydellisyyttä, kastikkeen voit valmistaa ennen ateriaa. Pihvin kanssa maistuu rapeat lohkoperunat valkosipulilla ja öljyllä siveltynä. Jälkiruoka kannattaa tehdä edellisenä päivänä, aterian lopuksi voit loihtia siitä upeat annokset tarjolle kahvin kera. Maukasta isänpäivää!Isänpäivä menu: * Sitruunamarinoitua lohta * Konjakki-pippurikastike ja sisäfileepihvi * Suklaafondant

***Sitruunamarinoitua lohta

lohta seitin ohuina viipaleina (3 viipaletta/ruokailija) 1 dl rypsiöljyä sitruunan mehu ripaus sokeria ripaus suolaa mustapippuria tuoreita yrttejä

Leikkaa lohesta ohuen ohuita viipaleita ja nosta ne lautasille. Sekoita mausteet, öljy ja sitruunanmehu ja tarkista että marinadi on sopivan kirpeää ja suolaista. Kaada marinadi lohiviipaleille ja anna marinoitua noin 2 minuuttia. Varo ettei lohi kypsy liikaa sitruunan vaikutuksesta. Koristele yrtti-tomaateilla. Tarjoa leivän kanssa.

***

Konjakki-pippurikastike ja sisäfileepihvi

150 g naudan sisäfileepihvi / ruokailija voita ja öljyä paistamiseen suolaa rouhittua mustapippuria

Ota liha lämpenemään huoneen lämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Kuumenna mieluiten valurautaisessa paistinpannussa voi ja öljy. Pannu on riittävän kuuma, kun voin vaahto alkaa laskeutua ja voi ruskistuu hieman. Lisää pannulle kaksi pihviä kerrallaan. (Pannun pinta-alasta ei saisi peittyä enempää kuin 2/3, jotta paistinpannu ei jäähdy liikaa.) Laske hieman lämpöä ja paista noin 3 minuuttia / puoli (näin saat kypsyydeltään mediumit pihvit). Käännä pihvit vain kerran. Jos pihvit ovat erityisen paksuja, voi pannulla ottaa pihveihin ainoastaan kauniin ruskean värin ja sulkea näin pintasolukon, jolloin lihasnesteet pysyvät pihvin sisällä. Jatkaa tällöin kypsennystä 200 asteissa uunissa noin 5-10 minuuttia.

Konjakki-pippurikastike: 1 punasipuli 1-2 rkl öljyä 1 rkl sokeria 0,5 valkosipuli 1 laakerinlehti 10 kokonaista mustapippuria n. 3 dl punaviiniä 0,5 dl punaviinietikkaa 1 prk valmista kastikepohjaa (esim. Portin tai Poutun) yht. 2-3 rkl viher-, musta- ja rosepippuria 2 rkl konjakkia suolaa 1 dl kuohukermaa tai 50 g voita (tummaa kastikesuurustajaa)

Leikkaa punasipuli reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja sokeri. Kuullota hetki ja kaada joukkoon punaviini ja viinietikka. Lisää mausteet. Keitä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes saat siirappimaisen seoksen. Siivilöi. Yhdistä valmistamasi liemi, kastikepohja, hieman rouhitut pippurit ja konjakki. Keitä kastiketta kokoon noin 10 minuuttia, jotta maut tasaantuvat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Paranna kermalla tai vatkaa joukkoon kuumaa voita. Anna kiehahtaa. Kastiketta voi halutessa saostaa kastikesuurustajalla pakkauksen ohjeen mukaisesti.

***

Lue myös:

    Uusimmat