Mainos

Täystyrmäys Sexpon ehdotukselle lapsiseksinukeista: Vaikka nukke auttaisi pedofiilejä, yksikin nuken takia vaarantuva lapsi on liikaa

Pelastakaa Lapset ry:llä on vahva kanta siihen, että lapsen kuvaaminen seksuaaliobjektina ei ole lapsen edun mukaista.

 – Ilman vahvempaa tieteellistä näyttöä lasta kuvaavan seksinuken käytön hyödyistä on vaikea perustella yhdenkään nuken käyttöä ilman jatkuvaa hoitosuhdetta, toteaa asiantuntija, sosiaalipsykologi Nina Vaaranen-Valkonen, Pelastakaa Lapset ry:stä.

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpo tiedotti maaliskuussa, että nukeilla on rooli seksuaalirikosten vähentämisessä sen sijaan, että seksinuket liittyisivät lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tai sellaisen valmisteluun.

Vaaranen-Valkosen mukaan tieteellistä tutkimusta lapsiseksinuken vaikutuksista pedofiilien käytökseen ei ole. 

– Aihe on erittäin hankala tutkia. Meidän kanta on se, että jos se nukke ja sen käyttäminen toimisi ennaltaehkäisevästi yhdeksällä ihmisellä, mutta yhdellä henkilöllä se madaltaisi kynnystä lapseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta, niin se ole hyväksyttävää. Ongelma on, että emme voi tietää, mitä nukke aiheuttaa, pohtii Vaaranen-Valkonen.

Vaaranen-Valkonen vertaa lapsiseksinuken käyttöä hoitomuotona lääkkeisiin, joita ei ole etukäteen testattu.

– Sen takia meillä on tieteellinen tutkimus, että tiedetään, onko esimerkiksi lääkkeitä tai lapsiseksinukkea turvallista käyttää. Sexpon mukaan tutkimusta löytyy, mutta minä olen seurannut kansainvälisten tutkijoiden keskustelua eivätkä he ole löytäneet riittävää tieteellistä dataa, pamauttaa Vaaranen-Valkonen.

Arvokeskustelu tarpeen 

Japanilainen yhtiö on toimittanut anatomisesti aidonoloisia seksinukkeja asiakkaille ympäri maailman jo yli vuosikymmenen. Nuket esittävät nuoria tyttöjä, 5-vuotiaista lapsista alkaen.

– Meillä tarvittaisiin nyt arvokeskustelua, jossa pitäisi pohtia sitä, että onko Suomessa hyväksyttyä nähdä lapsi seksuaalisena objektina? Nuket alkavat olla jo niin aidon näköisiä, että nuken voi tilata esimerkiksi hymyilevänä tai itkevänä ja kivuissaan olevana, sanoo Vaaranen-Valkonen.

Lapsiseksinuken tuonti Suomeen ei ole kiellettyä tai luvanvaraista, mutta Tullin mukaan lapsia muistuttavat seksinuket ovat mahdollisesti sukupuolisiveyttä loukkaavaa materiaalia.

– Pedofiileillä on todettu olevan ajatusvääristymiä siitä, että lapsi olisi valmis seksiin aikuisen kanssa tai jos lapsi sanoo ei – niin pedofiili katsoo, että lapsi hyväksyy seksin. Voiko hymyilevä lapsiseksinukke siten vahvistaa pedofiilin ajatusvääristymää – tästäkään ei ole tutkimustietoa, lisää Vaaranen-Valkonen.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan Tulli kertoo saaneensa huolinta-alan toimijalta vihjeen, jonka mukaan lapsen näköisiä seksinukkeja saatetaan yrittää tuoda Suomeen.

–  On kuitenkin oikeusoppineiden asia päättää, ovatko lapsiseksinuket sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia, sanoo Vaaranen-Valkonen.

Rikoksia ennaltaehkäistävä

Pelastakaa Lapset ry tekee kaikkensa ehkäistäkseen lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Yhtenä osana ennaltaehkäisevää työtä järjestö on kehittänyt Otanvastuun.fi verkkosivun henkilöille, jotka kokevat seksuaalista kiinnostusta lapsiin. 

– Meillä on henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita lapsista seksuaalisesti, mutta jotka eivät tee rikoksia lapsia kohtaan ja sitten meillä on niitä, jotka tekevät rikoksia. Toisaalta lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksiin syyllistyvät myös ne , jotka eivät ole kiinnostuneita lapsista seksuaalisesti, kuvailee nykytilannetta Vaaranen-Valkonen.

– Kansainvälisillä keskustelufoorumeilla itseään vastuullisiksi kutsuvat pedofiilit ovat pohtineet lapsiseksinukkeen kohdistuvia ongelmia. Heidän mielestään nuken kohdalla on kyse uhrittomasta rikoksesta samalla tavoin kuin jos kyseessä olisi virtuaalinen piirretty ja animoitu kuvamateriaali, jossa ei ole todellista uhria, sanoo Vaaranen-Valkonen.

Suomessa ei ole vielä edes olemassa ennaltaehkäisevää hoitoa pedofiileille, mutta sille olisi tarvetta.

– Olemme jääneet Suomessa jälkeen muusta Euroopasta, kun meillä ei ole ennaltaehkäisevää hoitoketjua. Meillä on nyt vihdoin koulutettuja ihmisiä, jotka osaisivat antaa ennaltaehkäisevää hoitoa. Esimerkiksi Ruotsissa yliopistollisen sairaalan yhteydessä on oma hoitoyksikkönsä tätä varten kuten myös Saksassa, päättää Vaaranen-Valkonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.