Mainos

Tavallinen miljonääri – tällainen on uusi pääministerimme

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on noussut eduskuntavaalien äänikuninkaaksi ja samalla siivittänyt Keskustan vaalivoittoon. Tämä tarkoittaa, että Juha Sipilästä on tulossa Suomen uusi pääministeri.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Juha Sipilän taival politiikassa on ollut lyhyt, mutta sitäkin menestyksekkäämpi.

Koulutukseltaan Sipilä on  diplomi-insinööri.  Työuransa hän aloitti Oulun kupeessa Kempeleessä matkapuhelinten suodattimia valmistavassa yrityksessä. Pian Sipilä lähti yritykseen vähemmistöosakkaaksi ja erinäisten vaiheiden jälkeen hänestä tuli sen pääomistaja.  

Vuonna 1996 Sipilä kuittasi noin sata miljoonaa silloista markkaa eli 17,5 miljoonaa nykyistä euroa yrityksen myynnistä amerikkalaisille, ja myöhemmin vielä kymmenen miljoonaa markkaa lisää.  

Myynnistä saadut miljoonat on sijoitettu ja säätiöity. Rahoilla perustetun säätiön tarkoituksena on edistää kristillisen lähetys- ja opetustyön sekä humanitäärisen työn tekemistä Suomessa ja ulkomailla.  

Jotain poikkeuksellista tarvitaan yhtälöön, jossa viisikymppinen insinööri-yrittäjä nousee nopealla tahdilla, täysin politiikan ulkopuolelta perinteisen puolueen puheenjohtajaksi. 

Kansaan itserakennetulla häkäpönttöautollaan ajeleva Sipilä vetoaa tavallisuudellaan. 

Videolla Sipilän ystävät kertovat, mikä voisi olla Sipilän salaisuus:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Vaikka näytöt keskustan johtamisessa ovat vahvat, on Juha Sipilä silti varsin kirjoittamaton kortti. Esimerkiksi ulkopolitikan osalta keskustajohtajan osaaminen on aikamoinen kysymysmerkki.

Gallup-kärkeä syytettiin eduskuntavaalikampanjan aikana myös liiasta varovaisuudesta. 

Näin Sipilältä sujui englanti Huomenta Suomen tentissä Keskustan puolueaamuna:

Teinirakkaus, joka kestää

Keskustan puoluejohtaja Juha Sipilä on pitänyt vaimonsa Minna-Maarian kanssa yhtä teini-iästä asti.

Minna-Maariaa on nähty harvakseltaan julkisuudessa, mutta hänet on nähty miehensä vierellä muun muassa puoluekokouksessa, valtiopäivien avajaisissa ja Linnan juhlissa.

Keskusten helmikuisella vaaliristeilyllä Minna-Maaria kehui Ilta-Sanomien haastattelussa puolisoaan ”erittäin hyväksi aviomieheksi”. 34 vuotta kestäneen avioliiton salaisuuksiksi hän paljasti luottamuksen ja huumorin. 

– Semmoista, joka on hyvää, nauravaa huumoria, hän kuvaili lehdelle.

Tänä vuonna julkaistussa Juha Sipilä - Keskustan puheenjohtajan henkilökuva -kirjassa (Minerva Kustannus) käydään Sipilän poliittisen uran lisäksi läpi myös hänen yksityiselämäänsä. Kirjassa kerrotaan muun muassa Sipilöiden rakkaustarinan alkua.

16-vuotias Juha Sipilä ja 17-vuotias Minna-Maaria Juntunen tapasivat vuonna 1977 Rauhan Sanan järjestämällä kesäleirillä Kalajoella. Leirin tyttöjen mökin katto vuoti, joten Juha oli tarjonnut omaa patjaansa Minna-Maarialle. 

Patjan lainauksesta alkanut suhde kehittyi yhteiseen arvopohjaan nojaten ja Sipilöiden häitä juhlittiin Oulussa vuonna 1981.

Suurperhettä kohtasi suurin suru

Perheeseen syntyi esikoispoika Mikko kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1983. Mikon jälkeen perheen koko kasvoi vielä Timolla (1984), Juholla (1987), Hanna-Maarialla (1989) ja Tuomolla (1993).

– Ei viiteen lapseemme ole mitään muuta syytä kuin se, että halusimme lapsia, Minna-Maaria Sipilä kertoo tuoreessa kirjassa.

Viiden lapsen lisäksi Sipiöillä on kuusi lastenlasta. Alkuvuodesta perhettä kohtasi suuri suru kun heidän nuorin poika Tuomo menehtyi.

Poika kuoli yllättäen leikkauksen jälkikomplikaatioihin. Tapahtuman jälkeen Sipilä kertoi MTV Uutisten Peter uutisvirrassa -ohjelmassa, että pojan kuoleman jälkeinen suruaika oli raskasta.

– Kyllä tämä kova aika on ollut, eikä se varmasti helpota pitkään aikaan. Toisaalta työhöntulon kynnys nousee, jos sitä siirtää. Päätin, että heti hautajaisten jälkeen on paluu arkeen, hän sanoi tuolloin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.