Taulujen asettelun ABC

Taulut ovat oleellinen osa onnistunutta sisustusta. Taulujen asettelussa on hyvä hallita muutama perussääntö, jotta kokonaisuudesta tulisi mahdollisimman tyylikäs.

Ei ole aivan sama, roikkuuko sohvan yläpuolella revennyt paperijuliste tai loistaako makuuhuoneen seinä orvon tyhjänä ja valkoisena vuodesta toiseen.

Taulujen valinta ja asettelu ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa: moni saattaa jättää taulut ripustamatta yksinkertaisesti siksi, että pelkää epäonnistumista. Tai ehkä seinille ei vain löydy laitettavaa: kaikilla ei kaappi pursua isoäidin perintökalleuksia.

Harmoninen kokonaisuus

Tuotepäällikkö Hannele Nordberg Ikeasta kehottaa taulujen asettelijaa lähtemään rohkeasti liikkeelle.

– Jokainen tietää parhaiten, mistä itse pitää ja mistä ei. ”Kauneus on katsojan silmässä” on hyvä lähtökohta taulujenkin ripustamiseen, Nordberg sanoo.

Kehyksiin on voi asettaa monenlaista: öljyväri- tai akvarellimaalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja tekstiilejä. Tauluihin ei välttämättä tarvitse sijoittaa suuria summia, kekseliäisyys riittää.

Sisustustavaratalojen, kuten Ikean ja Askon, valikoimissa on monia ratkaisuja sisustajalle, joka kaipaa seinälleen jotain uudenlaista perinteisten maalauksien sijaan.

Kokonaisuus kannattaa silti suunnitella mahdollisimman harmoniseksi – hajallaan olevat taulut viestivät rauhattomuutta.

Taulujen asettelun lähtökohta onkin, että taulut liitetään osaksi miljöötä ja kalusteita.

– Olohuoneessa tyypillinen taulun paikka on esimerkiksi sohvan yläpuolella. Siitä taulut huomataan, koska sohva sijaitsee yleensä huoneessa näyttävällä paikalla, Nordberg sanoo.

Myös lipaston, muhkean nojatuolin, hyllyn tai vaikkapa pianon yläpuolelle jäävä vapaa seinätila sopii tauluille.

Makuuhuoneessa tyypillisin paikka tauluille on sängyn tausta. Toinen vaihtoehto löytyy sängyn vastakkaiselta seinältä, jolloin kuvia voi ihailla vuoteesta käsin.

Katseen korkeudelle, lähekkäin toisiaan

Näyttävä taulu kaipaa ympärilleen tilaa eikä välitä kilpailijoista. Pienemmistä tai ei-niin-näyttävistä tauluista saa hyviä kollaaseja eli rykelmiä. Kollaasit kannattaa koota niin, että taulujen yläreunat ovat samalla korkeudella.

– Mikäli vierekkäin on muutama näyttävämpi taulu, niiden keskipiste luo tauluille hyvän linjan, Hannele Nordberg kertoo.

Sopiva korkeus tauluille on oman katseen tasolla, noin 140 senttimetriä lattiasta. Mikäli huone on erityisen korkea, taulut voi asettaa hieman ylemmäksi.

Kollaaseissa taulut on aseteltava riittävän lähelle toisiaan – muuten vaikutelma on hajanainen.

– Pienemmät taulut voivat olla noin kymmenen senttimetrin etäisyydellä toisistaan, Nordberg neuvoo.

Kaikissa tauluissa ei tarvitse olla samantyyppisiä tai -värisiä kehyksiä, tärkeintä on, että sekä taulut että niiden kehykset tuntuvat viihtyvän yhdessä. Rohkeatkin kokeilut kannattavat!

Kehys ei silti saisi varastaa huomiota itse taululta. Räväkkä maalaus ei välttämättä kaipaa ylleen näyttäviä kehyksiä, vaan voi tyytyä vaatimattomimpiinkin. Vaatimattomampi kuva taas saattaa kaivata voimakasta kehystystä.

Muista valaistus

Tauluja ei ole pakko kiinnittää seinään, vaan niitä voi asetella hyllyille, lipastojen päälle ja vaikkapa lattialle.

– Hyllyn päällä taulut voivat olla vierekkäin tai vaikkapa limittäin niin, että suuremmat ovat taustalla ja pienemmät edessä, Hannele Nordberg sanoo.

– Hyllyn tai lipaston päällisen voi myös täyttää pienillä, omilla tuillaan seisovilla kuvilla. Kuvissa voi esiintyä oma perhe tai vaikkapa koko suku.

Nordberg kehottaa myös huolehtimaan taulujen riittävästä valaistuksesta.

– Valoa antavat erityiset tauluille suunnitellut kohdevalaisimet, kattoon kiinnitetyt spotit tai vaikkapa lipaston päällä olevat lamput.

Teksti: Paula Larjo/Mediafocus
Kuvat: IKEA, Asko

Lue myös:

    Uusimmat