Mainos

Tatu Vanhasen puheista ei esitutkintaa

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa professori Tatu Vanhasen rotujen älykkyyseroja koskevista lausunnoista. Pääministeri Matti Vanhanen irtisanoutui isänsä ajatuksista.

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa emeritusprofessori Tatu Vanhasen rotujen älykkyyseroja koskevista lausunnoista. Professori Tatu Vanhanen on pääministeri Matti Vanhasen isä.

Professori sanoi Helsingin Sanomien viime viikonlopun Kuukausiliitteessä, että "Ei afrikkalaisten huono-osaisuus ole meidän valkoihoisten syytä. Kun suomalaisten keskimääräinen älykkyysosamäärä on 97, Afrikassa se on 60-70. Erot älykkyydessä on merkittävin huono-osaisuutta selittävä ilmiö."

Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä kiihottamista kansanryhmää vastaan eikä muutakaan rikosta.

KRP: Ei panettele kansanryhmää

Ylikomisario Tero Haapala KRP:stä sanoo, että haastattelu ei panettele mitään kansanryhmää.

- Se ei kohdennu yksittäiseen kansanryhmään. Siinä käsitellään laajemmin kansoja ja heidän älykkyysosamääriään sekä muita tunnuslukuja. Asiat ovat muutoinkin kiistanalaisia tiedemaailmassa ja jutussa on hyvin asiallisesti tuotu erään tutkimuksen tuloksia julki, Haapala sanoi MTV:n uutisille.

Haapalan mukaan tiedemaailmassa käytävää keskustelua pitää voida käydä julkisuudessa ainakin tiettyyn rajaan asti, eivätkä Vanhasen kommentit ylittäneet sananvapauden rajoja.

Pääministeri irtisanoutuu isänsä ajatuksista

Pääministeri Matti Vanhanen on kommentoinut kohua tänään keskustan kesäkokouksessa Porvoossa.

Pääministeri sanoi irtisanoutuvansa isänsä ajatuksista. Hän kertoi olevansa tinkimätön siinä, että Suomessa ei luoda kasvualustaa rotuvihalle.

Matti Vanhasen mukaan häntä yritettiin provosoida Helsingin Sanomien jutulla.

Kohu noteerattiin maailmalla

Kohu ylitti uutiskynnyksen myös useissa ulkomaisissa medioissa.

Kansainvälisistä uutistoimistosta emeritusprofessori Vanhasen näkemysten aiheuttamasta keskustelusta kertoivat ainakin amerikkalainen AP, saksalainen DPA ja ranskalainen AFP.

Naapurimaassa Ruotsissa tietoa pääministeri Matti Vanhaselle kiusalliseksi käyneestä jupakasta välittivät useat uutisvälineet, muun muassa iltapäivälehdet Aftonbladet ja Expressen sekä Dagens Nyheter ja uutistoimisto TT.

Norjassa pääministerin isän mahdollisesta rikostutkinnasta kertoivat VG-lehti ja Virossa Postimees-lehti verkkosivuillaan.

Suomalaista sisäpolitiikkaa käsittelevä artikkeli löytyi jopa turkkilaisen Hürriyet-lehden Internet-sivuilta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.08.2004)

(Seitsemän uutiset 12.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.