Tätä mieltä suomalaiset ovat sähkötuesta – loppiaisen paukkupakkaset mietityttävät

Enemmistö suomalaisista kannattaa sähkötukea 2:20
Enemmistö kannattaa kotitalouksille kaavailtua sähkötukea.

MTV:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa sähkötukea, joskin lähes 40 prosenttia pitää tukea riittämättömänä. Vain viidennes katsoo, ettei sellaista olisi pitänyt tehdä.

Talvea ja pakkaspäiviä on neljän vuodenajan Pohjolassa vielä hyvin jäljellä tälle talvelle. Vielä torstaina on hiottu yksityiskohtia hallituksen päätökseen tukea kotitalouksia kertakorvauksella.

Hallitus on jo linjannut, että kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti marras- ja joulukuun kulutuksen perusteella neljän talvikuukauden ajan.

Omavastuu olisi 100 euroa ja tukikatto niin ikään 700 euroa kuukaudessa neljän kuukauden ajan.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan ainakin maksujen kertakorvaus takautuvasti on kannatettava suunnitelma.

– Se on hyvä idea siinä mielessä, että ensinnäkin autetaan kotitalouksia selviämään näistä korkeista hinnoista. Ja samalla kaikille on selvää, että se mitä nyt tammi–helmikuussa kuluttaa, niin siitä joutuu maksamaan jokaisesta kilowattitunnista. Se korvaus koskee jo toteutuneita laskuja ja tämä edelleen pitää tarpeen yllä säästää sähköä näinä talvikuukausina, Leskelä painottaa.

Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä 39 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että valtion aikomat sähkötukitoimet ovat oikeansuuntaisia, mutta eivät riitä auttamaan tarpeeksi.

Kyselyn mukaan  niin ikään 39 prosenttia suomalaisista kannattaa sähkötukea ja viidennes katsoo ettei sellaista olisi pitänyt tehdä. 

– Kotitaloudet kokevat ihan oikeutetusti, että hinnat ovat nousseet aivan liikaa odotuksiin ja varallisuuteen nähden. Koetaan, että jonkun muun pitäisi nyt tätä maksaa, mutta valtio ei tietenkään voi kaikkien sähkölaskuja maksaa, se on ihan selvä asia. Totta kai korvaukset kattavat vain osan siitä hinnankorotuksesta.

– Tämä kaikki lopulta johtuu lopulta eurooppalaisesta energiakriisistä ja siitä aiheutuvista hyvin korkeista kustannuksista, hinnoista ja energian niukkuudesta. Se pitää ymmärtää ja olla tarkkana tämän energiankäytön suhteen. Tämä on valitettava, mutta onneksi ohimenevä asia, Leskelä muistuttaa.

Sähköä näyttää riittävän

Loppuviikon paukkupakkaset kiristelevät sähkölinjoja koko maassa.  Kun pureva pakkanen lisää sähkönkulutusta, huoli energian riittävyydestä kasvaa. 

Kylmimpien säiden osuminen pyhäpäiville helpottanee sähkön riittävyyden takaamista.

– Siellä sähkön tarjonta- ja tuotantopuolella näyttää nyt aika hyvältä. Kohtuullisen hyvin on tuulivoimaa tarjolla. Tuossa loppiaispäivän aamuna aika niukasti [tuulivoimaa], mutta sen jälkeen näyttäisi taas paranevan. Olkiluoto kolmonen ajaa täysillä ja koko muu tuotantokoneisto on aika hyvässä tilassa. Siinä mielessä näyttää ihan hyvältä.

Jo viime kesän loppupuolelta kansalaisia on kehotettu kiinnittämään huomiota sähkönkulutukseen.

Leskelä kiittelee, että niin kotitaloudet, kuin yritysmaailmakin on ottanut kehotukset kulutuksen vähentämisestä ilahduttavan hyvin huomioon.

– Sitä pitää vielä jatkaa tässä tammi-helmikuu. Sen jälkeen näyttää jo huomattavasti paremmalta.

Lue myös:

    Uusimmat