Tätä et nähnyt tv:ssä: Sebastian Vettel pelasti Ferrarin emämunaukselta – F1:n julkaisema video asettaa tallin lausunnon erikoiseen valoon

Ross Brawn loi vuosituhannen alussa Ferrarille maineen tallina, joka onnistuu kisastrategiassaan aina muita paremmin. Viime vuosina tämä maine on kokenut useampiakin kolauksia, ja yksi osoitus tallissa tapahtuneesta muutoksesta saatiin sunnuntaina ajetussa Unkarin GP:ssä.

Ferrari-kuljettajat Sebastian Vettel (5. lähtöruutu) ja Charles Leclerc (6:s) starttasivat Hungaroringillä ajettuun kisaan paremmista lähtökohdista kuin kummassakaan Itävallassa ajetussa osakilpailussa.

Kun edeltä lähteneet Valtteri Bottas ja Sergio Pérez epäonnistuivat startissa ja seitsemännestä ruudusta startannut Max Verstappen puolestaan onnistui ohittamaan molemmat Ferrarit, sekä Vettel että Leclerc nousivat ensimmäisten kierrosten aikana yhden pykälän ylöspäin.

Unkarissa satoi vielä noin tunti ennen kisaa, mutta kisan alkaessa rata oli jo melko kuiva. Rohkeimmat – Haas-kuljettajat Kevin Magnussen ja Romain Grosjean – hakivat kuivan kelin renkaat jo lämmittelykierroksen jälkeen. Ensimmäisellä kierroksella heidän esimerkkiään seurasi AlphaTaurin Daniil Kvjat, ja Leclercin kohdalla vastaava ratkaisu tehtiin toisen kierroksen päätteeksi.

Leclercin autoon vaihdettiin pehmeät renkaat, ja Ferrari valmistautui tekemään näin myös Vettelin kohdalla.

– Tule varikolle, Sebastian. Tule varikolle. Tule varikolle hakemaan pehmeät renkaat, kisainsinööri Riccardo Adami ohjeisti, kun saksalaiskuljettaja oli ajamassa kolmannella kierroksella radan nelosmutkaan johtavaa suoraa pitkin.

Vettel mietti hetken ja vastasi sitten päästyään viidenteen mutkaan.

– Eikö keskikova olisi parempi vaihtoehto? Sade loppui juuri.

Juttu jatkuu alla olevan videon jälkeen, josta on katsottavissa Vettelin ja Ferrarin varikkomuurin välinen viestinvaihto:

Kierroksen päätteeksi Vettel tuli varikolle, ja autoon vaihdettiin hänen omien toiveidensa mukaisesti keskikovat renkaat. Vettelillä oli hieman epäonnea, sillä varikkosuoralla olleen ruuhkan takia hän joutui seisomaan paikallaan useita ylimääräisiä sekunteja.

Tämä johti siihen, että kun kaikki olivat käyneet ensimmäisen kerran varikolla, Vettelin nelossija oli vaihtunut yhdeksänteen sijaan. Kierrosta aiemmin pysähtynyt Leclerc oli menettänyt vain yhden sijan pudottuaan viidenneltä sijalta kuudenneksi.

"Ei paras valinta"

Vettelin rengasvalinta osoittautui oikeaksi. Pehmeä rengas ei toiminut Leclercin autossa ollenkaan niin hyvin kuin keskikova Vettelin autossa.

Huvittavaa kyllä, Ferrari väittää verkkosivuillaan, että keskikova rengas valittiin Vettelille tallin aloitteesta.

– Kun rata kuivui nopeasti, Leclerc oli yksi ensimmäisistä kuljettajista, jotka hakivat kuivan kelin renkaat. Talli lähetti hänet radalle pehmeillä renkailla. Vettel tuli sisään seuraavalla kierroksella, ja hänelle vaihdettiin keskikovat renkaat, jotta kuljettajat saatiin keskenään erilaisille strategioille, Ferrari kertoo kisaraportissaan.

F1:n julkaisema videopätkä Vettelin ja kisainsinöörin keskustelusta asettaa tämän tekstinpätkän vähintäänkin erikoiseen valoon.

Leclercin pehmeät renkaat alkoivat rakkuloitua jo pian varikkopysähdyksen jälkeen. Osaltaan Ferrarin rengasmokasta kertoo myös se, että kaikki muut kärkitallit vaihtoivat kuljettajilleen keskikovat renkaat.

– Jälkikäteen ajateltuna pehmeä rengas ei ollut paras valinta. Sen jälkeen olimme vain hitaita, Leclerc myönsi kisan jälkeen.

19. kierroksella Vettel oli tavoittanut Leclercin ja ohitti nuoren tallikaverinsa. Pian tämän jälkeen Leclerc tuli toisen kerran varikolle, ja hänelle vaihdettiin kovat renkaat, joilla Leclerc ajoi kilpailun maaliin saakka.

Leclercin mielestä häntä pidettiin pehmeillä renkailla radalla liian pitkään, sillä Ferrari odotti muiden tallien tavoin sadetta, jota ei koskaan tullut.

– Olemmeko varmoja, että sade on tulossa? Jos ei, haluan tulla varikolle, Leclerc purnasi 20. kierroksella hieman ennen toista varikkopysähdystään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vettel haki kovat renkaat 29. kierroksen päätteeksi, ja hän kurvasi ruutulipulle kuudennella sijalla. Leclerc oli maalissa vasta 11:s. Vettel oli vielä reilut neljä kierrosta ennen maalia viidentenä, mutta Red Bullin Alexander Albon käytti sitten viiden kierroksen mittaisen rengasedun hyväkseen ja paineli saksalaisen ohi.

– Suorituskyky oli parempi kuin ensimmäisessä kisassa Itävallassa. Viides tai kuudes sija oli parasta, mihin olisimme voineet tänään yltää, Vettel kertaa Ferrarin verkkosivuilla.

– Kisan alkuvaiheilla olisimme voineet toimia hieman paremmin, jos olisin tullut hakemaan kuivan kelin renkaat jo toisen kierroksen päätteeksi enkä vasta kolmannen kierroksen päätteeksi.

Tämä olisi vaatinut Ferrarilta tuplastoppia, sillä nelossijalla ollut Vettel ja viitossijalla ollut Leclerc ajoivat toisella kierroksella aivan peräkkäin. Heistä Leclerc otettiin sisään ensin, mikä oli erikoinen päätös, sillä yleensä edellä ajava kuljettaja saa käydä varikolla ensin.

– En tiedä, mitä tapahtui, koska emme tehneet muutoksia autoon, mutta se oli äärimmäisen vaikea ajettava. Tasapaino oli paljon huonompi kuin perjantaina ja lauantaina, jotka sujuivat odotettua paremmin. Se ei tuntunut samalta autolta, Leclerc manasi.

Lue myös:

    Uusimmat