Tässäkö uusi kasvatustrendi?

Liveroolipelaamisesta eli larppaamisesta voi olla hyötyä lasten kasvatuksessa. Niin sanotulla edularppaamisella voidaan parantaa lasten itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja sekä opettaa esimerkiksi historiaa tai matematiikkaa leikin varjolla.

Roolipelaaminen on suosittu harrastus, mutta mielikuvitusmaailmoja voidaan hyödyntää myös lasten kasvattamisessa.

Liveroolipelaamista käytetään muun muassa luki- ja keskittymishäiriöistä kärsivien lasten opetuksessa.

–Jos matematiikan hahmottaminen on lapselle vaikeaa, liveroolipelin avulla laskut voidaan laskea niin, että jos lapsi laskee tämän laskun niin avaruusalus pelastuu kauhealta tuholta. Joskus lapsi voi kokea matemaattisten tehtävien laskemisen epämiellyttäväksi. Sitten kun ei olekaan kysymys matematiikasta vaan se on sen avaruusaluksen pelastamista niin silloin voi olla helpompi oppia, kertoo edularppaukseen perehtynyt Ropeco ry:n tiedottaja Maija Hannula.

Oppimista ilman opetusta

Espoon Otaniemessä parhaillaan käynnissä olevassa kolmipäiväisessä Ropecon-roolipelitapahtumassa luennoinut saksalainen LARP- eli roolipelikouluttaja Larson Kasper opettaa työkseen lapsia roolipelaamisen keinoin.

–Roolipelaamisen avulla lapset voi saada innostumaan asioista, joista he eivät normaalisti olisi kiinnostuneita. On hyvä, jos lapset eivät koe, että heitä opetetaan. Lapset eivät halua olla oppilaina mutta he haluavat tietää asioita, Larson Kasper kertoo.

Satu- ja mielikuvitusmaailmat ovat perinteisesti tunnettuja lastenkasvatusmetodeja, mutta edularppaamisessa on kysymys siitä, että lapset houkutellaan mukaan ikään kuin näytelmään, jonka avulla voidaan käydä läpi esimerkiksi historian tapahtumia.

Opettajana työskentelevä larppausharrastaja Sami Nikander voisi hyödyntää roolipelaamista oman, 2-vuotiaan Terhi-tyttärensä kasvatuksessa.

–Kaikenlainen leikki on tietysti opettavaista. Leikkimällä oppivat niin lapet kuin aikuisetkin niin miksei sitten tämän tyyppisellä leikkimisellä. Riippuu tietysti vähän lapsen iästä, kuinka paljon kysymys on leikistä ja kuinka paljon strukturoidummasta larppauksesta, Nikander sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja