Sääntömuutokset värittävät maaliskuun lopussa Australiasta käynnistyvää formula 1 -kautta.
Puhutuin uudistus F1-kaudella 2011 on liikuteltava takasiipi. Kuljettajat pystyvät nappulaa painamalla säätämään takasiivessä olevaa levyä ja lisäämään sen avulla huippunopeutta suorilla. Levy kääntyy asentoon, jossa ilmanvastus on pienempi. Vaikutuksen huippunopeuteen on arvioitu olevan jopa 15 km/t.
Aika-ajoissa ja harjoituksissa kuljettajat saavat hakea vapaasti lisävauhtia liikuteltavan takasiiven avulla. Kilpailun aikana järjestelmää saa käyttää vasta kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen, vain tietyissä kohdissa rataa ja ainoastaan silloin, kun kuljettaja on iskuetäisyydellä eli alle sekunnin päässä edellä ajavasta autosta. Kaikissa autoissa käytetään samanlaista moottoriohjausyksikköä, joka sallii järjestelmän käyttämisen vain näissä tilanteissa. Järjestelmä kytkeytyy pois päältä kuljettajan painaessa aktivoinnin jälkeen ensimmäisen kerran jarrua. Tarkoituksena on helpottaa ohituksia, sillä edellä ajava kuljettaja ei saa säätää takasiipeään puolustaakseen sijoitustaan.
Jarrutusenergian kierrättämisen avulla lisätehoja antava Kers-laite palaa formula ykkösiin vuoden tauon jälkeen. Viime kaudella tallit olivat päättäneet yhteisellä sopimuksella olla käyttämättä Kersiä, joka teki ensiesiintymisensä formula ykkösissä 2009. Koska Kersin ylimääräisestä painosta todettiin olevan haittaa, auton minimipaino kuljettajan kanssa on nostettu 620:stä 640 kilogrammaan.
Viime kauden kohutuin tekninen innovaatio, niin sanottu F-putki poistuu autoista, sillä säännöissä on kielletty kaikki sellaiset järjestelmät, joissa kuljettaja vaikuttaa liikkeellään auton aerodynamiikkaan. Myös toissa kaudella paljon porua herättäneet tupladiffuusorit on kielletty.
F1-sarjan virallinen rengastoimittaja on vaihtunut Bridgestonesta Pirelliin, joka oli viimeksi formula ykkösissä mukana kaudella 1991. Pirelli on luvannut tehdä renkaista helpommin kuluvia, jotta renkaanvaihtojen määrä lisääntyisi.
Moottoreita koskevat rajoitukset pysyvät ennallaan, mutta saman vaihdelaatikon on nyt kestettävä viisi kisaa putkeen aikaisemman neljän sijaan. Jokaiselle kuljettajalle sallitaan kuitenkin kauden aikana yksi rangaistukseton vaihdelaatikon vaihto, joka ei saa tapahtua päätöskisassa.
Niin sanottu 107 prosentin sääntö palaa monen vuoden tauon jälkeen aika-ajoihin. Mikäli kuljettaja ei yllä aika-ajon ensimmäisessä osiossa 107 prosentin sisälle nopeimmasta ajasta, ei hän pääse starttaamaan kilpailuun ilman tuomariston antamaa poikkeuslupaa.
Mekaanikoille on pyritty takaamaan riittävät yöunet kieltämällä työskentely radalla yön pimeinä tunteina. Jos aamun harjoitukset alkavat klo 10, yötyökielto on voimassa klo 24-06 välisenä aikana. Jokaiselle tallille sallitaan kuitenkin kauden aikana neljä poikkeusta tähän sääntöön.
Kilpailujen tuomaristoille on annettu lisää päätösvaltaa. Tuomaristo voi jatkossa määrätä varikonläpiajo-, stop and go -ja lähtöruuturangaistusten lisäksi myös aikasakon tai antaa kilpailukieltoja. Säännöissä on nyt erikseen kielletty vaaralliset ajoliikkeet, kuten takana tulevan kuljettajan blokkaaminen vaihtamalla ajolinjaa useammin kuin kerran tai toisen kuljettajan painostaminen ulos radalta.
Lue tästä F1-sääntökatsaus kokonaisuudessaan!
(MTV3)