Tasoitetyöt täystiilitalossa

Täystiilitalossa päästiin tekemään sisäpuoleisia tasoitetöitä. Vesikatto oli saatu päälle hyvissä ajoin ennen syyssateiden alkamista, joten seinät eivät olleet saaneet ulkopuolista kosteutta taivaalta. Lämmöt olivat olleet päällä pari viikkoa ja sen seurauksena ne olivat hyvin kuivat.

Ennen kun tasoitemiehiä kannattaa pyytää työmaalle on pidettävä huoli siitä, että siellä on saatavana puhdasta vettä ja sähköä. Roilotukset ja rasianreiät on käytävä läpi ja suojattava etukäteen.

Muurauksen jälkeen seinään jää aina pieniä pärskeitä, jotka poistettiin käsin niin sanotulla rahinakivellä - se on iso, karkea hiomakivi. Muistutettakoon tässä yhteydessä, että betoniseinässä menetelmä on hiukan erilainen: siellä timanttihionta on parempi jo senkin takia, että sillä saadaan poistettua mahdollisesti pintaan jäänyt sementtiliima, joka saattaa vaikeuttaa huomattavasti tasoitteen kiinnittymistä.

Tasoitekerroksia tuli kaikkiaan kolmessa vaiheessa: ensin tiilitasoite, sitten pohjatasoite ja lopuksi kolme kerrosta pintatasoitetta. Koska runkomuuraukseen oli käytetty poltettua savitiiltä, ensimmäinen kerros vedettiin sementtipohjaisella tiilitasoitteella.

Jos seinät ovat poikkeuksellisen kuivia, niille kannattaa ennen tasoitetöiden aloittamista sumuttaa vähän vettä. Tiilitasoite tarvitsee sementtipohjaisuutensa takia vettä sitoutuakseen. Myös kovin ohuiden - kuten täällä - tasoitekerrosten kohdalla olisi hyvä huolehtia vuorokauden mittaisesta jälkikastelusta, joka varmistaa tasoitteen tasaisen kuivumisen ja kovettumisen. Silloin se pysyy parhaiten kiinni seinässä.

Optimaalinen lämpötila työmaalla on 15 - 20 astetta. Aineet käyttäytyvät hyvin ja myös tekijän on miellyttävä työskennellä. Tasoitteiden valinnassa on muuten syytä olla tarkkana: niiden on hyvä olla M1-luokkaa. Se tarkoittaa sitä, ettei niistä pääse haihtumaan huonetiloihin haitallisia eritteitä.

Kun tiilitasoite oli kuivunut vuorokauden verran, purseet poistettiin ja sen jälkeen seinään levitettiin pohjatasoite. Pohjatasoite on puolestaan liimasideaineinen ja väriltään valkoinen. Väri on olennainen asia - valkoinen pohja on paras erilaisia loppupinnoitusvaihtoehtoja varten. Saatavissa on kyllä erikoisvalmisteisia, valkoisia sementtipohjaisiakin tasoitteita - mutta se on toinen juttu se.

Säkilliseen jauhetta lisättiin noin yhdeksän litraa vettä, jota sekoitettiin 2-3 minuuttia. Kuten monissa muissakin vastaavanlaisissa aineissa massan annettiin muhia jonkin aikaa kaikkien sideaineiden liukenemisen varmistamiseksi ja sekoitettiin sitten uudelleen. Itse levitys tapahtui nopeasti ruiskulla.

Pohjatasoitteen kuivuttua levitettiin kolme kerrosta hienojakoisempaa pintatasoitetta. Se tasattiin leveällä liipillä pystyyn: kaksi ensimmäistä kerrosta vaakaan ja kolmas pystyvedoin. Kunkin kerroksen jälkeen suoritettiin välihionta. Viimeisen kerroksen kuivumisaika on olosuhteista riippuen 1 - 3 vuorokautta, jonka jälkeen maalarit aikanaan oman urakkansa yhteydessä tekevät lopullisen pinnan.

Tällainen viimeisen päälle tehty tasoitustyö maksaa osapuilleen 10 euroa neliö, aineet mukaan lukien. Tilaajan kannattaa ehdottomasti muistaa, ettei ammattimiestä todellakaan kannata pyytää työmaalle kantamaan vettä ja siivoamaan paikkoja: ne on ensin järjesteltävä itse kuntoon.

(JKA 30.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja