Mainos

Tasan vuosi sitten 30,8 astetta – millainen on alkukesän ennuste nyt?

Viime vuoden toukokuun kaltaista kovaa lämpöaaltoa ei ole lähiviikkojen ennusteissa näkyvissä.

Tällä viikolla lämpötilat kohoavat maan etelä- ja keskiosassa paikoin 15 asteen yläpuolelle, 20 astettakin voi mennä jossain rikki. Sateita tulee ajoittain.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa seuraavalle neljälle viikolle ajankohdalle keskimääräisiä lämpötiloja.

– Lämpimin sää jäänee Venäjälle, siellä näyttää tavanomaista lämpimämmältä ja poutaisemmalta. Suomen ennusteessa ei juuri näy poikkeamaa suuntaan tai toiseen keskimääräiseen nähden. Ehkä maan itäosassa voisi olla hieman keskimääräistä lämpimämpää, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela ECMWF:n ennustetta.

Yöt voivat olla tässä säätyypissä viileitä. Voimakasta matalapainetoimintaa ei kuukausiennusteessa näy.

– Sateiden osalta kesäkuun alkupuolella voisi olla tavanomaista vähäsateisempaa, sadekuurotyyppisiä sateita, toteaa Aleksi Jokela.

Toukokuun lopun ja kesäkuun alun keskimääräiset päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 15-20 asteessa, maan pohjoisosassa 15 asteen molemmin puolin.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkien ennusteiden sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.

Vuosi sitten toukokuun helle-ennätys lähellä

Kuluva toukokuu on ollut tähän asti maan eteläosassa hieman keskimääräistä viileämpi, maan pohjoisosassa hieman keskimääräistä lämpimämpi. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän kuun keskilämpötila oli 1.-17. toukokuuta koko maassa 6,3 astetta. Viime vuoden toukokuun alku oli huomattavasti kylmempi, sillä silloin saman jakson keskilämpötila oli 3,9 astetta. Sen jälkeen alkoivat kuitenkin helteet ja tasan vuosi sitten 19. toukokuuta 2014 Heinolassa mitattiin 30,8 astetta. Lukema uupui vain 0,2 astetta vuonna 1995 mitatusta toukokuun lämpöennätyksestä. Kuun lopussa sää viileni.


Tilastojen mukaan tämän vuoden toukokuun alku on ollut pohjoisessa paikoin poikkeuksellisen sateinen. Eniten on satanut Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapin eteläosassa, esimerkiksi Posiolla, Puolangalla, Suomussalmella, Taivalkoskella ja Pudasjärvellä. Iijoella tulvat ovat olleet pahoja.

Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kesä ei ole vielä alkanut missään päin maata. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella. Keskimäärin terminen kesä alkaa maan eteläosassa näihin aikoihin.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä videolta alkukesän säätyyppiennuste ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.