Mainos

Tasa- ja viistepaneeleilla uusi ilme eteiseen

Olohuoneen käytävän pitkähköön seinään haluttiin paneelipinta. Tapauksen teki mielenkiintoiseksi se, että siihen haluttiin käyttää kahteen erilaiseen profiiliin höylättyä, oksattomasta männystä valmistettua lautaa.

Lautaa on saatavana kolmenlaisella profiililla – aivan tasaisena, kahteen suuntaan viisteisenä sekä laineena, joka kaareutuu pyöreästi.

Tässä seinässä käytettiin tasaista ja viisteistä lautaa. Niitä saa joko puuvalmiina tai eri tavoin valmiiksi pintakäsiteltynä, erikoistilauksesta valmistaja toimittaa aivan halutunkin sävyn. Silloin pienin tilattava erä on noin 20 m².

Taustana oli hiukan kiero lastulevyseinä. Pontattua lautaa käytettäessä alustan on yleensä oltava hyvin suora ja tällä kertaa vaatimusta vain lisäsi se, että käytettiin kahta erilaista lautaa. Seinä oli suoristettava koolaamalla, mihin käytettiin 15 mm havuvaneria. Tasainen lauta on melko ohutta, joten koolausjaoksi päätettiin 400 mm.

Hyvin suunniteltu on paneloinnissakin puoliksi tehty

Ennen työhön ryhtymistä paikat on mitattava, otettava huomioon erityisesti sähkörasioiden ja -kytkimien paikat ja päätettävä nurkkien, katon- ja lattianrajan listoituksesta tai listoittamatta jättämisestä sekä mahdollisen kiilauksen aiheuttamista toimenpiteistä. Hyvin suunniteltu on paneloinnissakin puoliksi tehty.

Päätettiin sijoittaa tasainen lauta sekä alimmaksi että ylimmäksi, jolloin jalka- ja kattolistan kiinnittäminen olisi helpompaa. Ja koska pyrittiin mahdollisimman siistiin jälkeen, piilokiinnitys oli itsestään selvä vaihtoehto.

Lautoja voi yhdistellä seinään aivan haluamallaan tavalla. Tälle kertaa laudat kiinnitettiin vaakasuoraan, tasainen ja viistetty lauta vuoron perään. Valon suuntaa voi ja kannattaa hyödyntää – esimerkiksi pystyasentoon kiinnitettyyn viiste- tai lainepaneeliin sivusta lankeava valo saisi aikaan hyvinkin mielenkiintoisen vaikutelman.

Oviaukkojen ympärykset ja seinän pääty viimeisteltiin toimituksen mukana tulleella kulmalistalla, joka on kuumakäsitelty ja valkolakattu samalla tavalla kuin paneelilaudat.

Kahdelta mieheltä seinän panelointiin kului kolmisen tuntia. Työ ei ollut vaikea ja sitä voi huoleti suositella vähemmän tehneellekin.

Lisätietoja:

Puuinfo

www.puuinfo.fi

Paneelilaudat

WISA Pro Laite, Tasa ja Viiste

www.wisa.fi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.