Tarttuuko sukupuolitauti vessanpöntöstä? Tarkista, uskotko näihin seksimyytteihin!

Jos et ole varma jostain seksiin tai seksuaaliterveyteen liittyvästä kysymyksestä, asiaa kannattaa kysyä suoraan lääkäriltä. Ethän usko ainakaan näihin seksimyytteihin?

Paras tapa saada tietoa seksuaaliterveydestä on konsultoida omaa lääkäriään, mutta jostain syystä ihmisillä on tapana etsiä tietoa intiimeihin kysymyksiin internetistä. On hyvä oppia lisää kehostaan, mutta tiedonhaun kanssa kannattaa olla kriittinen. Nettisivut tai niiden neuvot saattavat olla vanhoja. Tiesitkö näitä myyttejä ja totuutta niiden takana?

Myytti 1: Sukupuolitaudin voi saada vessanpöntöstä

Seksitaudit tai infektiot eivät elä kauaa kehon ulkopuolella – etenkään kylmällä, kovalla pinnalla kuten wc-istuimella. Taudit eivät myöskään ole virtsassa, joka on yleensä steriiliä, joten mahdollisuus saada tartunta toiselta vessankäyttäjältä olemattomat. Ennemmin kannattaa olla tarkkana kosketuksessa toisen ihmisen kanssa, oli kyseessä iho tai huulet. Esimerkiksi suutelu voi levittää herpestä, ihokosketus syyhyä tai täitä.

Myytti 2: Ensimmäisestä kerrasta ei voi tulla raskaaksi

Vaikka se ei tuntuisi todennäköiseltä, ei ole mitään syytä ottaa riskiä: ensimmäisellä kerralla on ihan yhtä mahdollista tulla raskaaksi kuin mistä muustakin kerrasta.

Myytti 3: Kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi

Se en epätodennäköistä, mutta mahdollista – etenkin, jos et käytä ehkäisyä. Joillain naisilla on pitkät kuukautiset, jotka ovat osittain päällekkäiset ovulaation kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että he voivat olla hedelmällisiä kuukautisten aikaankin. Raskaus on mahdollista myös vaihdevuosien alussa, jolloin kuukautiset ovat epäsäännölliset. Asiantuntijoiden mukaan ehkäisyä ei ole turvallista jättää pois, ennen kuin kuukautiset ovat pysyneet yhtä mittaa ainakin vuoden poissa.

Myytti 4: Katumuspilleri aiheuttaa abortin

Katumuspilleri ei ole sama kuin pilleri, joka aiheuttaa abortin. Katumuspillerit estävät munasolun irtoamisen tai sen hedelmöittymisen. Ne lopettavat raskauden ennen kuin se edes ehtii alkaa. Pillerit eivät kuitenkaan toimi, jos olet jo raskaana. Ennen jälkiehkäisyn käyttöä tulee selvittää kaikki saman kierron aikaiset suojaamattomat yhdynnät, jotta raskauden mahdollisuus ei ole jo olemassa. Jos vuotoa ei ilmaannu, raskauden mahdollisuus on olemassa ja on syytä tehdä raskaustesti.

Myytti 5: Suihkuttaminen on terve tapa pestä emätin

Emätin on itsestään puhdistuva, joten suihkusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Emättimen luonnolliset bakteerit pitävät sen puhtaana ja terveenä, ja emättimeen suihkuttaminen voi häiritä sen tasapainoa ja levittää emätininfektioita munanjohtimiin, kohtuun ja munasarjoihin. Suihku ei myöskään suojele sukupuolitaudeilta tai raskaudelta. Säännöllinen vartalon pesu lämpimällä vedellä ja saippualla, jossa on hyvä ph-arvo, pitää emättimen ulkopuolelta puhtaana.

AVA

Lähteet: Health.com, Tohtori.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja