Tarkkana kauppareissuilla - näin ruoka säilyy autossa helteillä

Herkästi pilaantuvat ruokaostokset olisi hyvä pakata helteellä kylmäpussiin tai kylmälaukkuun.

Eviran ylitarkastajan Pirjo Korpelan mukaan ruoka säilyy kuumassa autossa huonosti.

– On eri asia jos kotiin on vain kymmenen minuutin matka ja tietää, että ruuat saa heti kylmään. Mutta jos matka on pidempi, esimerkiksi useampi tunti mökille, niin en kyllä itse uskaltaisi lähteä matkaan tällaisella kelillä ilman kylmälaukkua.

Maksimiaika jonka herkät elintarvikkeet kestävät lämpimässä on Korpelan mukaan neljä tuntia.

– Tämän jälkeen aletaan jo menemään vaaralliselle puolelle.

Erityistä varovaisuutta vaativat muun muassa liha-, kala- ja maitotuotteet. Esimerkiksi leikkeleet ja makkarat pilaantuvat nopeammin jos ne saavat lämpöpiikin.

– Raa‘an kalan ja kalavalmisteiden lämpötilavaatimus lainsäädännön mukaan on 0-3 astetta. Niihin liittyy tutkitusti mikrobiologinen patogeeniriski. Lisäksi kasvispuolella esimerkiksi idut vaativat alle kuuden asteen säilytyslämpötilan.

Kylmäketjun katkeaminen edesauttaa esimerkiksi listeria-bakteerin kehittymistä.

– Jos ruokatuotteessa on valmiiksi patogeeniä, oli se sitten eheciä, listeriaa tai salmonellaa, niin lämpöpiikki laukaisee siellä kasvupotentiaalin. Tosin listeria on ikävä siitä, että se kasvaa ja lisääntyy myös kylmässä, mutta se lisääntyy siellä huomattavasti hitaammin kuin lämpimässä, Korpela valistaa.

Kylmäpussit käyvät kaupaksi

Helsingin Kannelmäen Prisman johtaja Kaj Grahnin mukaan kylmälaukkuja ei vielä pahemmin asiakkailla näy.

– Normaalisti ihmisillä on tavalliset pussit mukana, kylmälaukkuja ei näy. Sitten kun mennään juhannuksen kulmille, niin silloin alkaa jonkin verran näkymään.

Kaupassa kylmäaltaiden luona myytäviä kylmäpusseja menee Grahnin mukaan hyvin kaupaksi.

– Niitä ostetaan, että saadaan jäätelöt ja muut pakasteet turvallisesti kotiin. Itse asiassa nyt näyttää siltä ,että ne ovat tuosta loppuneet, eli pitää hakea lisää.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat