Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tarjoile kevyesti myös kokouksissa

uunitomaattisalsa, kuvaaja: Sanna Peurakoski
uunitomaattisalsa, kuvaaja: Sanna PeurakoskiKotimaiset kasvikset, Kuvaaja Sanna Peur
Julkaistu 16.09.2002 14:47

Hyvä kokous vie asioita eteenpäin. Parhaimmillaan kokoustarjoilu keventää tunnelmaa ja virittää alkukeskustelun. Kaunis ja kevyt tarjottava viestii huomaavaisuudesta. Kokoustarjoilu saa olla näyttävää, mutta sen ei tarvitse jäädä näkymään esimerkiksi vyötärölle. Pasteijan, pullan ja viinerin sijaan suositellaan kevyttä ja kaunista tarjottavaa.

Kokousten keventämiselle on kansanterveydellisiä perusteita, todetaan Kotimaiset Kasvikset ry:stä ja Suomen Sydänliitosta. Ne ovat julkaisseet Kevennä kokousta -kokoustarjoiluoppaan. Sen ruokaohjeet palvelevat hyvin kokoustarjoilujen suunnittelijoita ja valmistajia keittiöissä. Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Jussi Huttunen ilmaisu oppaan julkistustilaisuudessa huolensa väestön kolesterolitason kasvusta ja lihomisen yleistymisestä. - Nämä yhdessä lisäävät sepelvaltimotaudin riskiä, johon kuolleisuus ei ole enää laskenut vuoden 2000 jälkeen. Kasvis- ja hedelmävoittoinen ruokavalio oleellisesti vähentää sepelvaltimotaudin ja syövän synnyn riskiä samoin kuin aikuisiän diabetesta.

Tarjoile kevyesti, älä pistä pomoasi hengiltä!

Siitakenauriit Kuva: Sanna PeurakoskiSiitakenauriit Kuva: Sanna PeurakoskiKotimaiset Kasvikset, kuvaaja: Sanna Peu

Oppaan julkaisijat arvioivat, että toimihenkilöistä jopa 40 prosenttia on vaarassa lihoa kokoustarjoilujen vuoksi. Esimerkkinä kerrotaan suuresta, noin 5000 lounasruokailijan toimistotalosta viime toukokuulta saatuja lukuja. Kokoustarjoilutilauksia tehtiin viikon aikana 184 ja kokouksiin osallistui yhteensä 1958 henkilöä. Jos henkilö osallistuu esimerkiksi kaksi kertaa viikossa kokouksiin ja saa ylimääräistä energiaa 500 kilokaloria kokousta kohti, pelkästään kokouksista kertynyt energiamäärä on 45000 kcal vuodessa. Kuluttaakseen tämän ylimääräisen energiamäärän esim. 60 kiloa painavan henkilön on käveltävä kunkin kokouspäivän jälkeen 2 tuntia tai hölkättävä tunnin verran.

Kokoustarjoilujen kertymän voi laskea myös rasvana. Yksi viineri sisältää rasvaa noin 2 g ja kermatilkka 3 g. Kahden kokouksen viikkovauhdilla "ylimääräistä" rasvaa kertyy siis 2 kg vuodessa. Jos taas höysteeksi haukataan pari pasteijaa, voi vuosittaiseen rasvakertymään laskea 4 kg lisää.

Kasvisdippi, kuvaaja: Sanna Peurakoski

Kansanedustaja Sirpa Pietikäinen kertoi oppaan julkistamistilaisuudessa omakohtaisia kokemuksiaan parin vuosikymmenen ajalta. Hänen mukaansa pasteija-pullalinjalle sortuu herkästi. -Vaikka syöntimäärä olisi pieni, niin kiloja kertyy, hän vakuutti. -Miksi sitten muutos on vaikea? Siksikö, että kokouksen järjestäjän on helpompi ottaa ne pasteijat listalta? Pietikäinen kysyi. -Tarjolla on kuitenkin valtavasti muita vaihtoehtoja; ruisleipäsiivu ja sen päälle rasvan tilalle kasvitahnalevitettä tai siivu paprikaa. Juotavaksi limsan tilalle esimerkiksi porkkanamehua ja naposteltavaksi kasviksia ja hedelmiä. -Nämä ovat myös maultaan huomattavasti parempia kuin perinteiset kokoustarjottavat. Samalla on helppo suosia kotimaisia tuotteita ja vaikuttaa ympäristöön kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, Pietikäinen korosti.

Tapasjuurekset ja samettinen valkosipulidippi, Kuvaaja Sanna PeurakoskiTapasjuurekset ja samettinen valkosipulidippi, Kuvaaja Sanna PeurakoskiKotimaiset Kasvikset, Kuvaaja Sanna Peur

Kevennä kokousta -kokoustarjoiluopas sisältää kevyiden ruokaohjeiden lisäksi vihjeitä kokoustarjoilujen tilaajille, kokousten järjestäjille ja kokouksissa kävijöille. Opas palvelee hyvin myös keittiöhenkilökuntaa että tarjoilun suunnittelusta vastaavia. Opasta jakavat Kotimaiset Kasvikset ry ja Suomen Sydänliitto ry.

Kuvien reseptit: Uunitomaattisalaatti Siitakesienillä täytetyt nauriit Tapas-juurekset ja samettinen valkosipulidippi

(Mtv3- Finfood)

Lisää aiheesta:

Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"Tilasitko nämä kengät Sheinistä? Ota pois käytöstä!Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"Poista tämä reppu heti käytöstä!Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus
Lifestyle
Kasvisdippi, kuvaaja: Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset, kuvaaja: Sanna Peu

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 15:57
    Takaisinvedot

    Tilasitko nämä kengät Sheinistä? Ota pois käytöstä!

  • 14:31
    Asuminen

    Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"

  • 12:28
    Takaisinvedot

    Poista tämä reppu heti käytöstä!

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"