Tappajaetana yhä mysteeri - löytyykö Suomen luonnosta vihdoin vihollinen?

Ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarisen mukaan tappajaetanan eli espanjansiruetanan alkuperä on yhä mysteeri.

– Se on sillä tavalla mysteeri, että esimerkiksi tämän lajin tieteellinen nimikin on ollut pitkään kadoksissa. Tappajaetanan alkukotia on sijoitettu Espanjaan ja Portugaliin, mutta ilmeisesti se onkin kotoisin Ranskasta tai jostain Keski-Euroopasta.

– Tappajaetana eli espanjansiruetana voi myös risteytyä lähilajien kanssa, mikä tekee siitä mutkikkaan ja erikoisen nilviäisen, lisää Pakarinen.

Pienet etanat kelpaavat jo siileille

Pakarisen mukaan luonnonvaraiset eläimet syövät jo nyt näitä kookkaita etanoita.

– Meillä on havaintoja siitä, että jo nyt luonnonvaraiset eläimet syövät pieniä etanoita. Aikuisissa etanoissa on ilmeisesti joku maku, josta eläimet eivät pidä. Laji on vielä meillä nuori ja siksi on vielä mahdollista, että luonnonvaraiset eläimet esimerkiksi siilit tai varikset tai lokit oppivat syömään näitä.

Pakarisen mukaan jo nyt esimerkiksi Korkeasaaren villieläinsairaalaan hoitoon luonnosta tuodut siilit ovat syöneet innokkaasti espanjansiruetanoita keitettyinä.

– Tätä asiaa ei voi luonnossa edistää, mutta kun luonnossa on olemassa tällainen iso resurssi, niin eläimet jossain vaiheessa hoksaavat, että nämä etanat ovat syötäväksi kelpaavia. Sitä sopii toivoa, toteaa Pakarinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja