Tapio Hintikka erosi TeliaSoneran hallituksesta

TeliaSoneran hallitusta johtaa varapuheenjohtaja Carl Bennet perjantaihin saakka. Tapio Hintikan ero astui voimaan heti.

TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajan Tapio Hintikan yllättävästä erosta vallitsee tulkintaerimielisyyttä lahden molemmin puolin. Hintikan mukaan ero johtui Ruotsin valtion omistajapolitiikasta. Lisäksi hän katsoo, että suomalaisten vaikutusmahdollisuuksia on tarkoitus vähentää hallituksessa.

Ruotsissa taas pidetään eroon syynä yksinkertaisesti luottamuspulaa. Siellä on ankarasti arvosteltu Hintikan johtamistapaa hallituksessa.

TeliaSoneran uusi hallituksen puheenjohtaja valitaan perjantaina.

Luhtanen: Valitettavaa

Naapurivaltio ja sen sijoittajat omistavat TeliaSonerasta liki 70 prosenttia. Ruotsin valtion osuus on tästä määrästä reilut 45 prosenttia ja se tuo sille luonnollisesti runsaasti vaikutusvaltaa mihin suuntaan se haluaa yhtiötä kehittää. Suomen valtion osuus on vain reilut 19 prosenttia.

Ruotsin ja Suomen välisessä osakassopimuksessa on sovittu, että yhtiön johtoon pyritään saamaan riittävästi myös suomalaisten edustajia.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen pitää valitettavana eroa ja sanoo Suomen valtion tukeneen Hintikan toimia yhtiön kehittämiseksi. Hintikka kertoo toimineensa yhtiön hallituksessa liikemiehenä, mutta joutuikin sotkeutumaan ruotsalaiseen politiikkaan.

Ruotsalaiset eivät ole olleet vähään aikaan tyytyväisiä hänen johtamansa nimityslautakunnan työskentelyyn ja ehdotuksiin uusista hallituksen jäsenistä.

- Ruotsissa TeliaSoneraa pidetään ruotsalaisena yhtiönä. He eivät halunneet, että hallitukseen tulisi jäseniä kansainvälisestä liike-elämästä, kuten ehdotin. Heille ei kelvannut myöskään suomalaisten työntekijöiden virallinen edustus.

Hintikan toimia arvosteltu yksipuolisiksi

Hintikan perääntyminen itse närää aiheuttaneessa ehdokasasiassa viime viikolla ei auttanut enää häntä. Hän sai tiedon jo perjantaina siitä, että Ruotsin valtio haluaa hänet ulos. Eropäätöksen hän teki itse eilen.

Hallituksen kolme työntekijäpuolen edustajaa ovat arvostelleet Hintikan toimia yksipuolisiksi. He eivät ole löytäneet mitään muuta kuin moitittavaa mm. johtajien palkkioista. Hallituksen varapuheenjohtaja Carl Bennet kertoi STT:lle, että keskustelua on käyty pitkän aikaa siitä, miten hallitustyötä pitäisi johtaa.

- Meillä oli myös erilaiset mielipiteet päätöksentekoprosessista.

Bennetin mukaan Hintikan mielipiteet eivät olleet linjassa hallituksen enemmistön kanssa. Hintikka on täysin eri mieltä hallitustyöskentelyn erimielisyydestä.

- Kaikista asioista on avoimesti keskusteltu, mutta mitään suuria ristiriitoja ei ole ollut.

Suomalaisjäsenet TeliaSoneran hallituksessa ovat Svenska handelshögskolanin rahoitustieteen professori Eva Liljeblom, Amer-yhtymän toimitusjohtaja Roger Talermo ja Oy Rettig Ab:n entinen toimitusjohtaja Tom von Weymarn. STT:n puhelimitse tavoittamana Eva Liljeblom ei halunnut kommentoida Hintikan eroa millään lailla.

Solakivi hämmästynyt lausunnoista

Suomen puolelta hallituksessa on ollut henkilöstön edustajana pääluottamusmies Taru-Maria Solakivi. Hänellä ei ole kuitenkaan ollut äänioikeutta kokouksessa toisin kuin kolmella ruotsalaisella työntekijäpuolen ja ammattiliittojen edustajalla.

Solakivi kertoi STT:lle olevansa hämmästynyt ruotsalaisten kollegojen lausumista.

- Olen ollut hallituksessa mukana viime vuoden heinäkuusta saakka eikä mielestäni hallituksessa ole edes kertakaan äänestetty asioista.

- Ehkä tässä on nyt kyse siitä, että ruotsalaisten ja suomalaisten tyyli on vain niin erilainen. Minun mielestäni Tapio Hintikka on ollut käytökseltään normaali ja suorapuheinen mies.

Hintikka toimi TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajana vuoden 2002 fuusiosta lähtien. Hänen oli määrä jatkaa vuoden 2005 yhtiökokoukseen saakka.

(MTV3-STT)

Tapio Hintikka suomii ruotsalaista yrityskulttuuria toteamalla, että TeliaSonerassa oli paljon turhaa puhetta, mutta päätöksiä ei syntynyt.

(Huomenta Suomi 30.03.2004)

Riita kansainvälistymisestä johti TeliaSoneran hallituksen puheenjohtajan eroon.
(Yhdeksän uutiset 29.03.2004)

(Seitsemän uutiset 29.03.2004)

TeliaSoneran hallituskriisi sai pääomistajat Suomen ja Ruotsin valtiot vetäytymään bunkkereihinsa.

(Talousuutiset 29.03.2004)

TeliaSoneran kriisi johtunee henkilökemiasta.

(Talousuutiset 29.03.2004)

Lue myös:

    Uusimmat