Tapani-myrskyn korvaukset voivat nousta kymmeniin miljooniin

Tapani-myrskyn kustannukset vakuutusyhtiöille voivat nousta kymmeniin miljooniin euroihin.

Finanssialan keskusliiton mukaan eniten korvauksia maksetaan yksityismetsien omistajille. Rakennusten vauriot aiheuttavat vakuutusyhtiöille toiseksi suurimmat kustannukset. Vakuutusyhtiöt ovat saaneet jo runsaasti korvaushakemuksia.

– Hakemusten määrää on vaikea vielä arvioida. Osa ihmisistä on vielä joululomillakin, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssialan keskusliitosta sanoo.

Vuoden 2001 Janika-talvimyrsky maksoi vakuutusyhtiöille 20 miljoonaa euroa ja reilu vuosi sitten riehuneet Asta, Veera ja Lahja yli 80 miljoonaa euroa. Meron mukaan laajoja vahinkoja aiheuttanut Tapanin myrsky ei suista vakuutusyhtiöitä ongelmiin.

– Tämä on aivan normaalia vakuutustoimintaa, Mero arvioi.

Myös sähköyhtiöt korvausvelvollisia

Vakuutusyhtiöiden lisäksi myös sähköyhtiöt ovat korvausvelvollisia. Ne maksavat nykyään automaattisesti vakiokorvauksen. Jos sähkökatko kestää yli 12 tuntia, luvassa on 10 prosentin alennus vuoden sähkönsiirrosta. Kolmen vuorokauden jälkeen saa anteeksi puolet siirtolaskusta ja viiden vuorokauden jälkeen hyvitetään koko lasku.

Maksimikorvaus kotitaloudelle on kuitenkin 700 euroa, jotteivät pienet sähköyhtiöt kaatuisi myrskytuhoihin.

Sähköyhtiöille paras keino välttyä myrskytuhoilta on vetää sähköjohdot ilmasta maan alle, mutta se on kallista. Suomessa on sähköverkkoa 360 000 kilometriä, josta valtaosa roikkuu edelleen ilmassa.

– Valtaosa on luopunut ilmajohtojen rakentamisesta ja rakentaa yhä enemmän maakaapelia, mutta kyllä meillä menee äkkiä se kaksi vuosikymmentä ennen kuin olemme saaneet toimitusvarmuuden sille tasolle kuin haluamme. Jos haluamme nopeuttaa prosessia, silloin valitettavasti myös siirtohinta lähtee nousemaan, johtaja Kenneth Hänninen Energiateollisuudesta sanoo.

Vakuutusyhtiöille Astan ja muiden kesämyrskyjen korvauksista yli puolet syntyivät metsätuhoista. Ensimmäisten arvioiden mukaan eilisen Tapanin aiheuttamat korvaukset jäävät pienemmiksi kuin kymmenen vuoden takaisen Janikan.

– Janikan kohdalla puhuttiin 20 miljoonasta. Lähtisin nyt kymmenellä miljoonalla liikkeelle, Petri Mero sanoo.

(MTV3 – STT)

Katso Markus Pirttijoen juttu Lohjalta (Seitsemän uutiset 27.12.2011)

Lue myös:

    Uusimmat