Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tanskalainen ruokapöytä yhdistää perinteet ja nykyajan

Tanska
TanskaCopyright MTV Oy 2000
Julkaistu 02.08.2002 17:47

Tulevan EU-puheenjohtajamaan Tanskan keittiökulttuurissa on edelleen nähtävillä elementtejä 1800-luvun alkupuolelta. Tuolta ajalta on peräisin tumman leivän, suolatun ja savustetun porsaanlihan sekä oluen käyttö ruuanvalmistuksessa. Lähes kahden sadan vuoden takaisia ruokalajeja syödään vielä nykyään, kuten öllebrödiä, joka on tummasta leivästä, sokerista ja alkoholittomasta oluesta valmistettua ruokaa tai bleflöskia, johon kuuluu possunviipaileita ja rasvassa paistettua omenaa.

1960-luvulta lähtien on tanskalainen ruokailu saanut kansainvälisiä vaikutteita. Esimerkiksi amerikkalaistyyppiset salaatit, pasta- ja grilliruuat sekä italialaiset pizzat ovat lyöneet itsensä läpi Tanskassa aivan kuten muuallakin maailmassa.

Smörrebröd joka makuun

Ehkäpä tunnetuin tanskalainen ruokalaji on smörrebröd, voileivät, joista on sekä arkista että juhlavampaa versiota. Arkisempi, yksinkertaisempi sm rrebr d käsittää voideltua tummaa leipää päällysteenä viipaloitua lihaa, juustoa tai muuta vastaavaa. Taidokkaampaan sm rrebr diin voidaan käyttää katkarapuja, savulohta, savusilliä ja munankeltuaista, retiisiä ja ruohosipulia, omenaa ja kuivattuja luumuja, maksapateeta ja maustekurkkuja... Vaihtoehtoja on lukuisia.

Tanskalaisia voileipiä on tarjolla myös lounasravintoloissa ja niitä voi ostaa mukaansa suurimpien kaupunkien smörrebröd-kaupoista.

Leivonnaiset maistuvat kaffebordessa

Tanskalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat myös leivonnaiset. Vaniljakastikkeella tai voin, sokerin ja kanelin sekoituksella täytetyt wienerbr dit, blekage (omenacharlotte ja paistettuja leivänmuruja) sekä mantelikakkurenkaat eli kransekage nautitaan tanskalaisessa kahvipöydässä eli kaffebordessa.

Tanskalaiset syövät tavallisesti kolme ateriaa päivässä. Aamiainen ja päivällinen syödään kotona, mutta lounas otetaan usein mukaan työpaikalla ja se on useimmiten kylmä voileipä.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynninMarcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohuSikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästäMiksi Kela kysyy, mitä tukia hakija on saanut? Kela vastaaHaluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:52
    Muotimaailma

    Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynnin

  • 09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • 08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • 06:33
    Kela

    Miksi Kela kysyy, mitä tukia hakija on saanut? Kela vastaa

  • Eilen19:15
    Mielenhallinta

    Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!