Tanskalainen ruokapöytä yhdistää perinteet ja nykyajan

Tulevan EU-puheenjohtajamaan Tanskan keittiökulttuurissa on edelleen nähtävillä elementtejä 1800-luvun alkupuolelta. Tuolta ajalta on peräisin tumman leivän, suolatun ja savustetun porsaanlihan sekä oluen käyttö ruuanvalmistuksessa. Lähes kahden sadan vuoden takaisia ruokalajeja syödään vielä nykyään, kuten öllebrödiä, joka on tummasta leivästä, sokerista ja alkoholittomasta oluesta valmistettua ruokaa tai bleflöskia, johon kuuluu possunviipaileita ja rasvassa paistettua omenaa.

1960-luvulta lähtien on tanskalainen ruokailu saanut kansainvälisiä vaikutteita. Esimerkiksi amerikkalaistyyppiset salaatit, pasta- ja grilliruuat sekä italialaiset pizzat ovat lyöneet itsensä läpi Tanskassa aivan kuten muuallakin maailmassa.

Smörrebröd joka makuun

Voileipiä kevein päällystein

Ehkäpä tunnetuin tanskalainen ruokalaji on smörrebröd, voileivät, joista on sekä arkista että juhlavampaa versiota. Arkisempi, yksinkertaisempi sm rrebr d käsittää voideltua tummaa leipää päällysteenä viipaloitua lihaa, juustoa tai muuta vastaavaa. Taidokkaampaan sm rrebr diin voidaan käyttää katkarapuja, savulohta, savusilliä ja munankeltuaista, retiisiä ja ruohosipulia, omenaa ja kuivattuja luumuja, maksapateeta ja maustekurkkuja... Vaihtoehtoja on lukuisia.

Tanskalaisia voileipiä on tarjolla myös lounasravintoloissa ja niitä voi ostaa mukaansa suurimpien kaupunkien smörrebröd-kaupoista.

Leivonnaiset maistuvat kaffebordessa

Tanskalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat myös leivonnaiset. Vaniljakastikkeella tai voin, sokerin ja kanelin sekoituksella täytetyt wienerbr dit, blekage (omenacharlotte ja paistettuja leivänmuruja) sekä mantelikakkurenkaat eli kransekage nautitaan tanskalaisessa kahvipöydässä eli kaffebordessa.

Tanskalaiset syövät tavallisesti kolme ateriaa päivässä. Aamiainen ja päivällinen syödään kotona, mutta lounas otetaan usein mukaan työpaikalla ja se on useimmiten kylmä voileipä.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja