Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tanskalainen ruokapöytä yhdistää perinteet ja nykyajan

Tanska
TanskaCopyright MTV Oy 2000
Julkaistu 02.08.2002 17:47

Tulevan EU-puheenjohtajamaan Tanskan keittiökulttuurissa on edelleen nähtävillä elementtejä 1800-luvun alkupuolelta. Tuolta ajalta on peräisin tumman leivän, suolatun ja savustetun porsaanlihan sekä oluen käyttö ruuanvalmistuksessa. Lähes kahden sadan vuoden takaisia ruokalajeja syödään vielä nykyään, kuten öllebrödiä, joka on tummasta leivästä, sokerista ja alkoholittomasta oluesta valmistettua ruokaa tai bleflöskia, johon kuuluu possunviipaileita ja rasvassa paistettua omenaa.

1960-luvulta lähtien on tanskalainen ruokailu saanut kansainvälisiä vaikutteita. Esimerkiksi amerikkalaistyyppiset salaatit, pasta- ja grilliruuat sekä italialaiset pizzat ovat lyöneet itsensä läpi Tanskassa aivan kuten muuallakin maailmassa.

Smörrebröd joka makuun

Ehkäpä tunnetuin tanskalainen ruokalaji on smörrebröd, voileivät, joista on sekä arkista että juhlavampaa versiota. Arkisempi, yksinkertaisempi sm rrebr d käsittää voideltua tummaa leipää päällysteenä viipaloitua lihaa, juustoa tai muuta vastaavaa. Taidokkaampaan sm rrebr diin voidaan käyttää katkarapuja, savulohta, savusilliä ja munankeltuaista, retiisiä ja ruohosipulia, omenaa ja kuivattuja luumuja, maksapateeta ja maustekurkkuja... Vaihtoehtoja on lukuisia.

Tanskalaisia voileipiä on tarjolla myös lounasravintoloissa ja niitä voi ostaa mukaansa suurimpien kaupunkien smörrebröd-kaupoista.

Leivonnaiset maistuvat kaffebordessa

Tanskalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat myös leivonnaiset. Vaniljakastikkeella tai voin, sokerin ja kanelin sekoituksella täytetyt wienerbr dit, blekage (omenacharlotte ja paistettuja leivänmuruja) sekä mantelikakkurenkaat eli kransekage nautitaan tanskalaisessa kahvipöydässä eli kaffebordessa.

Tanskalaiset syövät tavallisesti kolme ateriaa päivässä. Aamiainen ja päivällinen syödään kotona, mutta lounas otetaan usein mukaan työpaikalla ja se on useimmiten kylmä voileipä.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Tilasitko nämä kengät Sheinistä? Ota pois käytöstä!Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"Poista tämä reppu heti käytöstä!Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitusKolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 15:57
    Takaisinvedot

    Tilasitko nämä kengät Sheinistä? Ota pois käytöstä!

  • 14:31
    Asuminen

    Tiettyjä huoltohommia kotona ei kannata yrittää itse – "Voi pahimmillaan maksaa tuhansia euroja"

  • 12:28
    Takaisinvedot

    Poista tämä reppu heti käytöstä!

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus