Mainos

Tänään ropisee - Keski-Suomeen kuukauden sateet kerralla

Pohjanmaan eteläosissa on satanut tänään urakalla. Satakunnan Karviassa satoi Ilmatieteen laitoksen virallisen mittauksen mukaan viimeisen vuorokauden sisällä 96 millimetriä, eli lähes 10 senttimetriä vettä.

– Tämä on harvinainen ilmiö. Mittausasema on toiminut alueella 1960-luvun puolivälistä asti ja aikaisempi alueen sademääräennätys on ollut 74 millimetriä vuorokauden aikana. Alueella lisäksi sataa yhä, kommentoi Ilmatieteenlaitoksen ilmastopalvelusta Henriikka Simola.

Karviassa onkin nyt vuorokauden sisällä satanut eniten Suomessa koko kesänä tähän asti. Viime kesänä yli 100 millimetrin kertasademääriä mitattiin useita.

Simola kertookin, että esimerkiksi viime kesän sade-ennätys syntyi Tornion Haapajärvellä. Vettä tuli vuorokaudessa 121 millimetriä. Myös Kurikassa mitattiin viime kesänä yli 100 millimetrin sademäärä.

Keski-Suomessa voi tänään kastua läpikotaisin

Ilmatieteenlaitos on varoittanut, että maan keskiosassa sekä Kainuun maakunnassa voi sataa tänään yli 50 millimetriä vuorokaudessa. Normaalisti heinäkuussa sataa noin 80 millimetriä, eli sateita voi tulla lähes kuukauden edestä kerralla, kuten Karviassa viimeisen vuorokauden aikana.

– Heinäkuun kaikkien aikojen sade-ennätys vuorokauden sademäärien mukaan on Espoosta vuodelta 1944, eli lähes 70 vuotta sitten, jolloin satoi 198 millimetriä, Simola tarkistaa tilastoista.

Sateita saadaan koko Suomeen tällä viikolla, joten sademäärät saattavat nousta paikoin korkeiksi, ennustaa puolestaan MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

– Reippaita kuuroja tulee alkuviikon ajan koko Suomessa. Sateita kertyy vielä tämän viikon aikana paikoin helposti 50-100 millimetriä lisää, Jokela muotoilee.

Kesäsateita on vaikea ennustaa

Ennätyksiä ei siis hätyytellä ainakaan vielä tänään. Suuret vesimäärät voivat kuitenkin aiheuttaa pieniä tulvia esimerkiksi ojissa ja nostaa jokien ja järvien pintoja, arvioi Aleksi Jokela.

– Maaseudulla vesisade ei näy samalla tavalla kuin kaupungeissa. Luonto imee suurimman osan vedestä. Kaupungissa ei äkkinäinen runsas sade ehdi valua viemäreihin. Tällöin kadut voivat tulvia ja tulla vahinkoja. Yleensä voidaan sanoa, että jos tunnin sisällä sataa yli 20 millimetriä, niin vahinkoja syntyy jo.

Viime yönä vesi tulvi Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos pumppasi tänään aamulla vettä pois vajaan parinkymmenen talon kellarista Seinäjoella. Vettä pääsi kellareihin eilisillan ja viime yönä runsaan sateen seurauksena.

Vuotuinen sademäärä Keski-Suomessa 600-700 millimetriä. Kesällä Suomessa sateet ovat usein kuuroluonteisia, joka tarkoittaa, että sade voi olla rankkaa ja äkkinäistä, mutta menee myös nopeasti ohi.

– Sateet ovat kuuroluonteisia ja paikallisia. Pienellä alueella voi tulla jopa kymmeniä millimetriä vettä ja muutaman kilometrin päässä ei sada yhtään. Tällaiset kuurot kertovat kesän säästä paljon. Näitä kuuroja on vaikea tai lähdes mahdoton ennustaa, että mihin ne osuvat, Aleksi Jokela kertoo.

Meteorologi Aleksi Jokela kertoo, miten sadekuuro syntyy, katso video:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.