Tänään on vuoden pimein päivä – osaatko käyttää heijastinta oikein?

Tänään on talvipäivänseisaus, joten nyt jos koskaan heijastimen käyttäminen on tärkeää. Merkityksellistä on myös osata kiinnittää heijastin sellaiseen paikkaan, johon auton ajovalot osuvat helposti.

Yksi heijastin ei välttämättä riitä, jos se roikkuu sellaisessa kohdassa, johon auton valot eivät osu. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi selkä tai vartalon etupuoli, erityisesti silloin, kun auto tulee juuri vastakkaisesta suunnasta kuin mihin heijastin on kiinnitetty.

– Tällöin kulkija on pahimmassa tapauksessa lähes näkymätön siihen pisteeseen asti, kun autoilija ei ehdi enää jarruttaa tarpeeksi. Lähivaloilla ajaessa heijastinta käyttävän huomaa jo noin 130 metrin päästä, kun taas ilman heijastinta liikenteessä olevan huomaa vasta parinkymmenen metrin päästä, sanoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

– Heijastin kannattaa sijoittaa melko alas, jopa aikuisen polven tienoille, jotta auton valot heijastuvat siitä parhaiten. Heijastimien määrä tuo myös lisäturvaa: useammalla heijastimella tulee nähdyksi paremmin kuin yhdellä, Koskela jatkaa.

Vaatteiden lisäksi heijastin kannattaa kiinnittää muun muassa lastenvaunuihin ja esimerkiksi koiran talutushihnaan.

– Aikuisten esimerkki toimii tässäkin tapauksessa ohjenuorana lapsille. Miten voimme kuvitella lastemme oppivan käyttävän heijastinta, jos emme itse koskaan käytä, Koskela pohtii.

Tavallisten heijastimien lisäksi tarjolla on nykyään muitakin vaihtoehtoja loistaa pimeässä. Muun muassa heijastinspray, jota voi suihkuttaa suoraan vaatteelle tai vaikka pyöräilykypärään, on hauska lisä heijastimien kylkeen.

Myös heijastavista materiaaleista valmistettuja asusteita on saatavilla valtava valikoima. 

Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö

Lue myös:

    Uusimmat