TamU:n ex-pomoille ehdollista vankeutta

Salaperäisen singaporelaisyhtiön tarjous jalkapalloseuralle oli niin poikkeuksellinen, että epäilysten olisi pitänyt herätä, katsoo Turun hovioikeus.

Hovioikeuden mukaan rahaa vastaanottaneen Tampere Unitedin johto syyllistyi törkeään rahanpesuun.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi runsas vuosi sitten kaikki syytteet TamU:n entistä johtoa vastaan. Hovioikeus langetti kuitenkin puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion sekä seuran entiselle toimitusjohtajalle Deniz Bavautdinille että entiselle hallituksen puheenjohtajalle Harri Pyhällölle.

Syyttäjä vaati lisäksi neljälle TamU:n hallituksen entiselle jäsenelle rangaistusta tuottamuksellisesta rahanpesusta. Nämä syytteet hylättiin sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa.

"Rikoksella hankittuja"

TamU otti vuosina 2010-11 singaporelaiselta yritykseltä vastaan runsaat 300 000 euroa, joiden epäillään olleen peräisin vedonlyöntivilpistä. Rahat käytettiin talousvaikeuksissa olleen seuran velkojen maksuun.

- On riittävällä varmuudella käynyt ilmi, että varat ovat olleet rikoksella hankittuja, toteaa hovioikeus tuomiossaan.

Rahat olivat ennakkomaksuja yhteistyösopimuksesta, joka lopulta jäi allekirjoittamatta. Hovioikeuden mukaan Pyhältö ja Bavautdin suhtautuivat hyväksyvästi tai ainakin välinpitämättömästi siihen mahdollisuuteen, että rahojen alkuperä on rikollinen.

"Ei edellytä jatkotoimia"

Suomen Palloliitosta TamU-kaksikon tuomiota kommentoi lakimies Petteri Lindblom.

- Palloliitolta tämä tuomio ei edellytä jatkotoimia. Palloliitto sulki TamU:n sarjoistaan jo vuonna 2011. TamUn entiset toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja eivät myöskään ole millään muulla tavoin mukana Palloliiton toiminnassa.

Lindblomin mukaan Palloliiton olisi tarvinnut harkita tekemiään päätöksiä siinä tapauksessa, että hovioikeus olisi hylännyt kaikki TamU-johdon syytteet.

- Tosin Palloliitto ja hovioikeus ovat tutkineet eri asioita. Palloliitto sulki TamU:n sarjoistaan siksi, että seura oli antanut kolmannen osapuolen vaikuttaa päätöksiinsä. Oikeus sen sijaan tutki rahanpesurikosta, sanoo Lindblom.

Lue myös:

    Uusimmat