Mainos

Tampereen tuomiokirkon sytyttäjää ei vangittu

Poliisi on saanut kiinni toisen kahdesta miehestä, joita epäillään Tampereen tuomiokirkon tuhopolttoyrityksestä.

Tampereen tuomiokirkko, kesainen kuva


Pidätetty on tunnustanut tekonsa. Hän on 29-vuotias työtön mies Tampereelta. Toista epäiltyä poliisi ei vielä ole tavoittanut. Hänestä on annettu etsintäkuulutus. Etsitty on nuori asunnoton mies. Tutkintaa johtavan rikoskomisario Paavo Tuomisen mukaan teon taustalla näyttävät olevan pidätetyn mielenterveysongelmat.

Poliisi ei esittänyt käräjäoikeudelle pidätetyn vangitsemista, vaan hän pääsi tänään pidätysajan päätyttyä vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Tampereen tuomiokirkkoa yritettiin polttaa runsas viikko sitten. Rikoksentekijät olivat liikkeellä viime viikon maanantain ja tiistain välisenä yönä puolenyön paikkeilla. Useat tamperelaiset näkivät heidät, ja Tuominen kiittääkin yleisöä poliisin saamista lukuisista vihjeistä. Polttajakaksikko heitti kirkon yhdestä ovesta eteiseen polttopullon, joka poliisin alustavien selvitysten mukaan ei kuitenkaan sisältänyt syttyvää nestettä. Toiseen eteiseen miehet taas heittivät pienen muoviastian, jossa oli palavaa kangasta tai paperia. Tuhopolttoa yrittäessään miehet rikkoivat kaksi pientä ovi-ikkunaa. Lisäksi yksi ovi kärsi vahinkoja, kun sitä yritettiin sytyttää palavalla paperilla.

Poliisi tutkii tapausta tuhotyön yrityksenä. Rangaistus sellaisesta voi olla enimmillään kolme vuotta vankeutta. Mikäli oikeus pitää tekoa törkeänä, maksimirangaistus on seitsemän ja puoli vuotta.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Tampereen tuomiokirkkoa on yritetty polttaa. Muun rötöstelyn, esimerkiksi ikkunoiden rikkomisen ja varkausyritysten, kohteeksi kirkko on joitakin kertoja joutunut. Kirkko valmistui vuonna 1907 arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemana. Seinä- ja kattomaalaukset ovat Hugo Simbergin käsialaa. Tunnetuimpia niistä ovat Haavoittunut enkeli, jonka toinen versio on esillä Ateneumissa, sekä kirkkosalia kiertävä ruusuköynnös ja sitä kantavat pojat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.