Mainos

Tampereen tuhopolttajille ankarat rangaistukset

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Tampereen Hämeenkatu 10:n tuhopolttajat 9-11 vuoden vankeusrangaistuksiin. Rikoksen tunnustaneet saivat lievemmän tuomion kuin ne, jotka poliisikuulusteluissa ja oikeudessa kiistivät osuutensa.

Marraskuisessa tuhopoltossa kuoli kolme ihmistä ja viisi joutui sairaalaan häkämyrkytyksen vuoksi. Palo aiheutti suuret vahingot sekä talon asuinhuoneistoille että rakennuksessa toimineille ravintoloille ja muille yrityksille. Teon motiivina oli vakuutuspetos.

Poltettua pizzeriaa pitäneistä veljeksistä Araz Bibani, 29, tunnusti rikoksen ja sai 10 vuoden vankeustuomion. Osallisuutensa kiistänyt Aram Bibani, 22, puolestaan sai vankeutta 11 vuotta. Pizzeria oli nuoremman veljen nimissä, mutta vanhempi oli sijoittanut siihen enemmän rahojaan.

Vastaavasti palon sytyttäneistä veljesten tuttavista teon myöntänyt Karim Abbas, 26, sai 9 vuotta ja 3 kuukautta vankeutta. Osuutensa kiistänyt Zakhariya Hassan, 19, tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.

Syyttäjä vaati lisäksi suomalaistaustaiselle miehelle rangaistusta törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä. Tämän syytteen oikeus hylkäsi.

Tunnustajan tuomio lyheni vuoden

Vanhempi veli Araz Bibani kertoi alusta asti olleensa rikoksen suunnittelija ja auttoi poliisia tutkinnassa. Molemmat veljekset vakuuttivat, että nuorempi veli Aram Bibani oli vastustanut tuhopolttosuunnitelmia.

Vanhemman veljen asianajaja Kaarle Gummerus arvioi, että hänen päämiehensä tuomio lyheni näiden seikkojen takia noin vuoden verran.

- Pidän tätä hyötyä kovin pienenä. Oikeus ei ole arvostanut sitä, että hän otti vastuulleen vakavat rikokset ja selvitti niitä aina motiiveja ja taustoja myöten, sanoo Gummerus.

Nuoremman veljen oikeus katsoi osallistuneen rikokseen, koska tämä oli ennen tuhopolttoa varmistanut että pizzerian vakuutus oli voimassa. Käräjäoikeuden mukaan hän ei ollut pyrkinyt estämään rikosta.

- Oikeus on näytön arvioinut, mutta lopputuloksesta voidaan olla eri mieltä. Kyllä tässä jää järkevä epäilys siitä, onko päämieheni syyllinen, sanoo nuoremman veljen asianajaja Arno Miettinen.

Kumpikaan veljeksistä ei vielä keskiviikkona ollut päättänyt, valittaako tuomiosta hovioikeuteen. Asianajajien mukaan valituksia harkitaan.

Satojentuhansien korvaukset

Tulipalossa kuolleiden omaiset vaativat syytetyille rangaistusta taposta. Käräjäoikeuden mukaan miehet eivät kuitenkaan tarkoituksellisesti pyrkineet aiheuttamaan kenenkään kuolemaa.

Omaisia oikeudessa edustanut oikeustieteiden kandidaatti Harri Vehviläinen toteaa, että ankarin rangaistus taposta on Suomessa 13 vuotta vankeutta ja monesti tuomiot jäävät 6-8 vuoteen.

- Oikeus on katsonut rikoksen hyvin vakavaksi. Minusta tuomio on myös hyvin perusteltu, arvioi Vehviläinen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehet maksamaan kuolleiden omaisille yhteensä yli 100 000 euron korvaukset. Korvauksia aineellisista vahingoista tuomittiin noin 600 000 euron edestä. Korvausvaatimuksia on enemmänkin, ja osa niistä käsitellään oikeudessa myöhemmin.

Kaikki neljä tuomittiin samoista rikoksista: törkeästä tuhotyöstä, vakuutuspetoksesta, törkeistä kuolemantuottamuksista sekä vammantuottamuksista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.