Tamminen espanjalainen

1998 Antea Marques de Cáceres 58 mk

Tammisuus ei ole mikään kirosana, jos tarjolla on nuorta valkoista burgundia tai perinteiseen tyyliin valmistettua riojaa. Espanjan Riojassa on sadan vuoden ajan pidetty laatuviinin mittana sen tammivarastointiin käytettyä aikaa.

Jo Ernest Hemingway ylisti kirjassa Ja aurinko nousee La Rioja Alta -yhtiön punaviiniä. Myös valkoviineissä tamminen vaniljaisuus oli itseisarvo.

Tyyli toimii, jos viinitekijä pystyy varmistamaan kaksi asiaa. Perusviinin tulee olla niin hedelmäistä, ettei pelkkä tammi dominoi. Lisäksi vanhojen tammitynnyrien sisäpinnan tulee olla kristallisoitunutta, jottei puu pääse täyteen kontaktiin herkän viinin kanssa.

Antea näyttää nuorekkaan keltavihreältä. Tuoksu on tammisuudeltaan aluksi hyvin kurissa, mutta ryöstäytyy pian valloilleen. Tyylissä ei kuitenkaan ole vivahdustakaan uuden maailman latteista trooppisista hedelmistä, vaan viinin hedelmäisyys on klassisen tyylikäs. Runsaassa maussa tammisuus tulee esille loppupuolella.

Espanjalaiset eivät juurikaan harrasta raskaita kermakastikkeita kalansa kanssa. Tyyliltään tämä viini sopii parhaiten punalihaisen kalan kanssa.

Teksti: Pekka Suorsa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja