Tämä saari saa kaiken energiansa tuulesta ja auringosta – "Olen ylpeä tästä"

Kaikki energia tuulesta ja auringosta - Kreikkalainen Tiloksen saari on edelläkävijä 6:25

Pikkuruisesta kreikkalaisesta Tiloksen saaresta tulee pian yksi ensimmäisistä Välimeren alueista, jonka tarvitsema energia tuotetaan pelkästään tuuli- ja aurinkoenergialla.

Tänä kesänä teknikot ovat tehneet viimeisiä testejä Tiloksen saarella, jotta saaren uusiutuva energiantuotanto saadaan käyntiin vielä tänä vuonna. Saaren energia tuotetaan jatkossa tuulivoimaloilla ja aurinkopaneeleilla. Energia varastoidaan ladattaviin akkuihin.

– Akut eli energiavarasto ovat tämän systeemin suurin innovaatio. Tuuliturbiinien ja aurinkopaneelien tuottama energia varastoidaan akkuihin ja käytetään silloin, kun tarvetta on, esimerkiksi iltaisin ja turistikaudella, kertoo Spyros Aliferis, projektin valvoja Eunice Energy Group -yrityksestä.

"Tähän ajatusmaailmaan uusiutuvat sopivat hyvin"

Tällä hetkellä saaren tarvitsema energia tuotetaan Kosin saarella sijaitsevassa dieselvoimalassa. Vedenalainen kaapeli syöttää sähköä Tilokselle.

Tilos tunnetaan vihreänä saarena ja se on vaeltajien ja lintuharrastajien suosiossa. Suurin osa saaresta on suojelualuetta.

– Haluamme suojella ympäristöä. Tähän ajatusmaailmaan uusiutuvat energianlähteet sopivat hyvin, toteaa Tiloksen pormestari Maria Kamma.

"Olen ylpeä tästä saaresta"

Saarelaiset toivovat, että uusiutuvalla energilla toimiva saari houkuttelee paikalle lisää turisteja, jotka arvostavat ympäristöä.

– Olen ylpeä tästä saaresta ja uusiutuvan energian hankkeesta. On myös hyvä, ettei saari ole enää riippuvainen muualla tuotetusta energiasta, arvioi Eva Lemaier, hollantilainen turisti, joka on vieraillut saarella joka kesä jo 25 vuoden ajan.

Tiloksen saari sijaitsee Rhodoksen ja Kosin välissä ja siellä on talvisin 400 asukasta. Kesäisin asukasmäärä nousee 3000: een. Turisteja saarella vierailee vuodessa noin 13 000.

Lue myös:

    Uusimmat