Tuleeko kahvien seuraava supertrendi kahvipavun sijaan hedelmälihasta, jota on tähän asti pidetty vain tuottamisprosessin jätteenä?
Kun pienpaahtimoyritys Kaffa Roasteryn paahtaja Svante Hampfille mainitsee tuotteen nimeltään Cascara, tulee miehelle mieleen varsin ristiriitaisia tunteita.
– Meinasin tippua tuolilta kun maistoin sitä ensimmäistä kertaa. Se vahvuus, mikä parin minuutin päästä oikein iski, sen muistaa pitkään kyllä, Hampf naurahtaa.
Cascara-nimi tulee espanjankielisestä sanasta "kuori" ja se itsessään on kahvintuottamisprosessin sivutuote. Toisin sanottuna kahvimarjan kuoriosa, eli liha erotetaan pavusta ja tämän jälkeen se on mahdollista esimerkiksi kuivattaa.
Kuivatettu liha tämän jälkeen uutetaan ja tarjoillaan lopulta höyryävänä juomana.
Cascaran kofeiinipitoisuuden ei itsessään sanota rikkovan ennätyksiä, mutta monet tuotetta maistaneet kertovat sen kummallisella tavalla potkivan kovemmin kuin tavallinen kuppi kuumaa.
Hampfin allekirjoittaa maistajien kokemukset. Hänen mukaansa jymäkässä Cascarassa oikea annostelu on olennaisinta.
– Sitä voi helposti annostella liikaa, kun maku on aika hento. Juodessa tuntuu, että kofeiini nousee päähän nopeammin.


