Tämä kofeiinipitoinen supertuote on kielletty EU-maissa – löi kokeneen suomalaispaahtajankin ällikällä: "Meinasin tippua tuolilta kun maistoin ensimmäistä kertaa"

0:26
Katso video: Tästä Cascarassa on kyse!

Tuleeko kahvien seuraava supertrendi kahvipavun sijaan hedelmälihasta, jota on tähän asti pidetty vain tuottamisprosessin jätteenä?

Kun pienpaahtimoyritys Kaffa Roasteryn paahtaja Svante Hampfille mainitsee tuotteen nimeltään Cascara, tulee miehelle mieleen varsin ristiriitaisia tunteita.

– Meinasin tippua tuolilta kun maistoin sitä ensimmäistä kertaa. Se vahvuus, mikä parin minuutin päästä oikein iski, sen muistaa pitkään kyllä, Hampf naurahtaa.

Cascara-nimi tulee espanjankielisestä sanasta "kuori" ja se itsessään on kahvintuottamisprosessin sivutuote. Toisin sanottuna kahvimarjan kuoriosa, eli liha erotetaan pavusta ja tämän jälkeen se on mahdollista esimerkiksi kuivattaa.

Kuivatettu liha tämän jälkeen uutetaan ja tarjoillaan lopulta höyryävänä juomana.

Cascaran kofeiinipitoisuuden ei itsessään sanota rikkovan ennätyksiä, mutta monet tuotetta maistaneet kertovat sen kummallisella tavalla potkivan kovemmin kuin tavallinen kuppi kuumaa.

Hampfin allekirjoittaa maistajien kokemukset. Hänen mukaansa jymäkässä Cascarassa oikea annostelu on olennaisinta.

– Sitä voi helposti annostella liikaa, kun maku on aika hento. Juodessa tuntuu, että kofeiini nousee päähän nopeammin.

Ei luokitella EU-maissa vielä elintarvikkeeksi

Cascaraa on käytetty kahvintuottomaissa yleisesti ottaen lannoitteena mutta viime aikoina sen potentiaali on huomattu myös elintarvikkeena.

Ongelmana on kuitenkin se, ettei Cascaraa luokitella tällä hetkellä esimerkiksi EU-maissa elintarvikkeeksi ja sitä kautta tuotetta ei saa myydä eikä ostaa juomana tai ruokana.

Eviran mukaan kyseessä on niin sanottu uuselintarvike ja tällaisen elintarvikkeen markkinoille tulo edellyttääkin uuselintarvikeprosessin läpikäymistä.

Hampf uskoo, että uudenlaiselle tuotteelle voisi olla kysyntää, sillä makuelämys Cascarassa on kaikella tapaa ainutlaatuinen. 

– Se on selkeän makea, kukkainen ja hieman ruusunmarjainen. Tärkeä tuote tuottajamaissa ja siinä on hyvä tarina. Oishan se kivaa, jos sitä voisi myös Suomessa myydä, Hampf kertoo.

Viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävillä Helsinki Coffee Festivaleilla Cascaraa ei luonnollisesti pääse maistamaan, mutta Hampf lupaa, että uusia trendejä tapahtumasta tulee joka tapauksessa löytymään.

– Tapahtumassa on paljon pientilakahveja maistettavana, maistelukilpailuja sekä workshopeja, joissa tehdään muun muassa vartalokuorintavoide kaytetyistä kahvipuruista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja