Tämä kaikki Kankaanpään raa'asta maatilamurhasta tiedetään – 39-vuotias ehti pakoilla kaksi päivää, kunnes poliisit tulivat voimalla ovesta läpi 

Kankaanpään murhasta epäilty 39-vuotias ehti vältellä virkavaltaa kaksi päivää, kunnes poliisi mursi hänen kotiovensa ja otti miehen kiinni. Veriteko sai pienellä paikkakunnalla liikkeelle huhumyllyn, jonka tuotoksia poliisi on sittemmin joutunut oikomaan.

Hätäkeskus sai viime viikon tiistaina aamulla yhdeksän aikaan ilmoituksen Satakunnan Kankaanpäässä Vihusaarentiellä tapahtuneesta väkivaltarikoksesta. 

Paikalle ilmoituksen alkulähteille eli suurelle maatilakiinteistölle singahti useita Lounais-Suomen poliisin partiota. Etäisyys Kankaanpään keskustasta rikospaikalle on noin kymmenen kilometriä.

Poliisi tiedotti seuraavana päivänä tutkivansa rikosta murhan rikosnimikkeellä, joka viittaa erityisen raakaan tai julmaan sekä suunnitelmalliseen tekotapaan. Tekovälineenä oli teräase ja rikospaikkana maatilakiinteistön päärakennus.

Uhri oli iäkäs paikallinen mies ja talon asukas. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Sjöblomin mukaan paikalla oli rikoksen tekoaikaan myös muita talon asukkaita. 

Koska tekijä ehti paeta paikalta, uutisoinnin lähtökohta oli kylmäävä: Poliisi kaipasi vihjeitä yhä vapaalla jalalla olevasta murhaepäillystä.

Epäilty ei avannut ovea

Kaksi päivää rikosta myöhemmin, torstai-iltana, poliisi tiedotti ottaneensa kiinni epäillyn henkilön. Hän on 1981 syntynyt kankaanpääläinen mies.

Miehellä ei kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa ole aiempaa rikostaustaa eikä hän ole aiemmin ollut tekemisissä virkavallan kanssa. 

Tutkinnanjohtaja ei tutkinnallisiin syihin vedoten täsmennä, millä tavalla poliisi päätyi miehen jäljille. Sjöblom ei myöskään ota kantaa siihen, millä tavoin uhri ja tekijä ovat toisensa mahdollisesti ennalta tunteneet.

– Yleisluontoisesti voin sanoa, että pyrimme hankkimaan tapahtuman ympäriltä kaiken materiaalin ja vihjeet, mitä saatavilla oli. Sitä kautta koostui päätös siitä, millä lähdimme liikkeelle, Sjöblom sanoo.

Epäilty otettiin kiinni kotoaan Kankaanpään keskustassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta. Poliisi joutui käyttämään murtovälineistöä ja voimakeinoja asuntoon pääsemiseksi, koska epäilty ei Sjöblomin mukaan ollut halukas avaamaan ovea. 

– Huomautan, ettei poliisi rikkoisi asunnon ovea tapauksessa, jossa avain olisi saatavilla tai asuntoon pääsisi muilla keinoilla. Sinänsä, kun asuntoon lopulta päästiin, kiinniotto sujui ilman voimakeinoja. 

Maanantaina 39-vuotias mies vangittiin Satakunnan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä murhasta. Poliisin mukaan hänen epäillään toimineen yksin.

– Mikään ei viittaa siihen, että tapaukseen liittyisi muita kuin tämä yksi epäilty, tutkinnanjohtaja sanoo.

Tekovälineenä käytetty teräase on poliisin hallussa. Sjöblom ei tarkenna, miten ja mistä virkavalta sen sai haltuunsa.

Myös epäillyn omistama auto takavarikoitiin teknisiä tutkimuksia varten.

Haitallinen huhumylly

Epäillyn kuulustelut ovat tutkinnanjohtajan mukaan sujuneet ongelmitta, mutta hän ei kommentoi niiden sisältöä tarkemmin. Mies on myötänyt aiheuttaneensa uhrin kuoleman.

– Motiivista en vielä tässä vaiheessa voi mennä sanomaan. Kyse on kuitenkin niin vakavasta rikoksesta, että vaikka epäilty olisi saatu kiinni ja myöntänyt teon, niin asiaan liittyy vielä paljon selvitettäviä seikkoja. 

Sjöblom on tietoinen ja kommentoinut jo aiemmin reilun 11 000 asukkaan paikkakunnalla velloneita huhuja, joiden mukaan henkirikos olisi kytkeytynyt romaniväestöön.

Hän on jo aiemmin kumonnut väitteen.

– Huhumyllyn vaara piilee siinä, että poliisi voi sen vuoksi jopa menettää ratkaisevaa tietoa rikoksen selvittämiseksi. Kun poliisi pyrkii puhuttamaan ihmisiä paikkakunnalla, paikkansa pitämättömät huhut voivat ohjata ihmisten ajattelua ja mielikuvia haitallisesti ja väärille urille rikoksen selviämisen kannalta. Se, keneltä tietoa yritetään saada, ei välttämättä edes tunnista muita vaihtoehtoja kuin nämä huhujen määrittämät ja niiden ohjaamat vaihtoehdot, Sjöblom kuvailee.

Syytteennoston määräpäivä Kankaanpään henkirikoksessa on 31. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja