Tämä ikävä ihosairaus on myös tähtien riesa

Kutiseva ja punoittava tulehdus iholla, ekseema, on ikävä vaiva, mutta monelle ohimenevä. Myös maailman tähdille tutun vaivan voi parantaa tai ennaltaehkäistä oikeanlaisella hoidolla.

Luulitko olevasi ainoa, joka kärsii kutisevasta ja hilseilevästä ihosta? Ekseemaksi nimetystä ihosairaudesta kärsii miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Heihin lukeutuvat parrasvaloissa paistattelevat tähdet, kuten näyttelijä Brad Pitt, näyttelijätär Nicole Kidman sekä Cambridgen herttuatar Catherine (kuvassa yllä).

Ekseema on nimitys joukolle tulehduksellisia ihosairauksia, jotka näyttävät samalta ja joiden keskeisiä oireita ovat kutina ja punoitus.

Syitä ekseemaan

Tutkimusten mukaan kymmenesosa aikuisista ja viidesosa lapsista kärsii ekseemasta. Syitä ekseemaan on monia, mutta usein taustalla on heikentynyt immuniteetti, jonka takia iholle pääsee syntymään tulehdus.

Myös lämpötilan ja kosteuden muutokset aiheuttavat saattavat aiheuttaa joillekin tämän ikävän vaivan. Toisilla taas kemiallinen ärsytys, kuten tietyt pesuaineet tai kosmetiikka voivat edesauttaa ekseeman syntyä.

Miten ekseemaa pitäisi hoitaa?

Ekseeman hoito muuttuu sen mukaan, minkä asteisesta tulehduksesta on kyse. Välillä ihottuma tekee pieniä vesikelloja, välillä taas kuivuu ja halkeilee.

Yleisin tapa hoitaa oireita on ihon voitelu oikeanlaisella rasvalla. Tähän soveltuvat parhaiten apteekista saatavat vedettömät lääkerasvat. Hajustettuja ja väriaineita sisältäviä voiteita tulisi ehdottomasti välttää.

Myös UV-hoidot, joista käytetyin on SUP-valohoito, ovat tehokkaita. Valohoito kuitenkin tehoaa parhaiten paranemassa olevaan ihottumaa.

Lue myös:


Kuvat: Getty Images

Lähde: femailfirst.co.uk, tohtori.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja