Tämä älyttömän mustalla mustalla maalattu Mitsubishi rikkoo aivosi, kun näet sen liikkuvan – imee 99,4 prosenttia siihen osuvasta valosta

Maailman mustimmalla mustalla maalattu BMW X6 on hämmentävä näky 0:51
BMW X6 Vantablack on ensimmäinen maailman mustimmalla materiaalilla päällystetty auto. Videon juttuun liittyvästä Mitsubishista löydät artikkelin lopusta.

Lähes kaiken valon imevällä maalilla maalattu auto on kuin pyörillä varustettu musta aukko.

Kerroimme viime syksynä BMW:n uudesta X6-maasturista, joka tuotiin Frankfurtin autonäyttelyyn tavanomaisesta poikkeavassa sävyssä. Uusi X6 oli maailman ensimmäinen Vantablack VBX2 -sävyyn maalattu auto. Vantablack on hiilinanoputkilla päällystetty pinta, joka on mustinta tunnettua mustaa materiaalia.

Ihmissilmä näkee näin mustalla mustalla maalatun esineen kaksiulotteisena. Aivot luulevat, että silmät katsovat aukkoon tai tyhjiöön, mikä johtuu siitä, että aine imee käytännössä kaiken siihen osuvan valon itseensä. Vantablackin ensimmäinen versio imi 99,965 prosenttia valosta. Uusi vieläkin enemmän, sillä lukemaa ei kyetty edes mittaamaan.

Vantablack on kehitetty alun alkaen muun muassa NASAn tarpeisiin, mutta sille on autoteollisuudessakin ihan oikeaa käyttöä. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi autonomisissa autoissa, joihin kehitetään laitteistoja, joiden toiminta ei saa häiriintyä kirkkaasta tai suorastakaan auringonvalosta.

Vantablack ei ole ainoa tosi musta musta

Jutun perästä löytyvällä videolla nähdään – tai no, nähdään ja nähdään – toinen lähes yhtä mustalla mustalla maalattu auto.

Tämä Mitsubishi Lancer Evolution X on saanut pintaansa vesipohjaisen Musou Black -akryylivärin, joka pääsee hyvin lähelle Vantablackia. Se nimittäin absorboi 99,4 prosenttia kaikesta siihen osuvasta valosta.

Parhaan käsityksen sävyn erikoisuudesta saa, kun kelaa kohtaan 5:45, jossa autolla ajetaan parkkipaikalla. Auto näyttää siltä kuin se olisi photoshopattu tai muuten digitaalisesti lisätty aitoon ympäristöön. Video tuo mieleen lisätyn todellisuuden (AR) sovellukset.

Musou Blackin takana on Koyo Orient Japan -yhtiö. 

Katso video autosta alta.

Lähteet: BMW, Jalopnik, DipYourCar

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja